Veelgestelde vragen

Topic

FAQ

Geef een zoekterm op

Geen resultaten gevondenSearch result foundSearch result found

Voor wie is Easy Banking Business bedoeld?

Easy Banking Business is een online bankingplatform voor ondernemingen waarmee u de geldstromen van uw bedrijf kan beheren. Het platform is voornamelijk gericht op professionele klanten met uitgebreidere noden. U kan er bijvoorbeeld CODA-rapportering downloaden, betalingen met hoge transactielimieten uitvoeren, derdenrekeningen beheren of domiciliëringen als opdrachtgever beheren.

Kan ik meerdere vennootschappen toevoegen aan mijn Easy Banking Business-contract?

Er wordt een contract opgemaakt voor iedere vennootschap, maar een gebruiker kan wel met één kaart toegang hebben tot meerdere contracten en dus ook vennootschappen. Bovendien kan een gebruiker in het platform makkelijk overschakelen tussen contracten in het uitklapmenu bovenaan.

Easy Banking Businessgebruikers kunnen verschillende rechten krijgen, waarover gaat het?

De contractbeheerder van uw Easy Banking Business rekening kan elke gebruiker specifieke rechten toekennen en dit per contract en per module: Rekeningen en betalingen, Kredieten, Beleggingen, Kaarten en het Contract in Admin. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een gebruiker toegang heeft tot de module Rekeningen en Betalingen, maar niet tot de module Beleggingen of dat een gebruiker alleen kan tekenen voor kredietverrichtingen en per twee moet tekenen voor overschrijvingen.

In de module Rekeningen en betalingen zijn er 5 opties:

 1. Geen toegang: de gebruiker heeft geen toegang tot de module Rekeningen en betalingen.
 2. Raadplegen: de gebruiker kan de beschikbare informatie raadplegen.
 3. Invoeren: de gebruiker kan
  • informatie raadplegen;
  • overschrijvingen en andere verrichtingen invoeren zonder ze zelf te ondertekenen.
 4. Domiciliëringen ondertekenen: de gebruiker kan
  • informatie raadplegen;
  • overschrijvingen en andere verrichtingen invoeren;
  • domiciliëringen ondertekenen.
 5. Alle verrichtingen ondertekenen: de gebruiker kan
  • informatie raadplegen;
  • overschrijvingen en andere verrichtingen invoeren en ondertekenen.

In de module Rekeningen en betalingen kan een gebruiker bovendien de mandaten op eventuele derdenrekeningen beheren.

In de module Kredieten zijn er 7 opties:

 1. Geen toegang: de gebruiker heeft geen toegang tot de module Kredieten.
 2. Raadplegen: de gebruiker kan de beschikbare informatie raadplegen.
 3. Invoeren: de gebruiker kan
  • informatie raadplegen;
  • kredietaanvragen en andere verrichtingen invoeren zonder ze zelf te ondertekenen.
 4. Vrijgave fondsen met een andere gebruiker ondertekenen: de gebruiker kan uitgaven op kredietlijnen en de besteding van al goedgekeurde kredieten toelaten. Dankzij dat recht kan hij bankgaranties uitgeven op bestaande kredietlijnen. Hij heeft de handtekening van een tweede gebruiker nodig om de kredietverrichting te bevestigen.
 5. Vrijgave fondsen alleen ondertekenen: de gebruiker kan uitgaven op kredietlijnen en de besteding van al goedgekeurde kredieten toelaten. Dankzij dat recht kan hij bankgaranties uitgeven op bestaande kredietlijnen.
 6. Alle kredietverrichtingen met een andere gebruiker ondertekenen: de gebruiker kan alle kredietverrichtingen bevestigen of weigeren. Hij heeft de handtekening van een tweede gebruiker nodig om de kredietverrichting te bevestigen.
 7. Alle kredietverrichtingen alleen ondertekenen: de gebruiker kan alle kredietverrichtingen bevestigen of weigeren.

In de module Beleggingen zijn er 3 opties:

 1. Geen toegang: De gebruiker kan geen informatie binnen deze module raadplegen.
 2. Eigen rekeningen raadplegen: de gebruiker kan alleen eigen rekeningen raadplegen.
 3. Alle rekeningen raadplegen: de gebruiker kan boekingen ondertekenen op termijnrekeningen.

Om nieuwe beleggingen te creëren of kredietlijnen aan te vragen, vragen we u langs te gaan bij uw relatiebeheerder.

In de module Kaarten zijn er 3 opties:

 1. Geen toegang: De gebruiker kan geen informatie binnen deze module raadplegen.
 2. Eigen kaarten raadplegen: de gebruiker kan alleen zijn/haar eigen kaarten raadplegen.
 3. Alle kaarten raadplegen: de gebruiker mag alle kaarten van het alle kaarten van de vennootschap raadplegen.

In de module Contract zijn er 3 opties:

 1. Geen toegang: De gebruiker kan geen informatie binnen deze module raadplegen.
 2. Raadplegen: de gebruiker kan de module alleen maar raadplegen.
 3. Contractbeheerder: de contractbeheerder kan de regels en gebruikersgroepen van medewerkers binnen de organisatie beheren.

Neem contact op met uw relatiebeheerder om een gebruiker contractbeheerder te maken.

Waar vind ik mijn gebruikersnummer?

Uw gebruikersnummer (ook wel 'User ID') staat op uw toegangskaart. Het bestaat uit een reeks van dertien cijfers, van elkaar gescheiden door streepjes (bijvoorbeeld: 1-1234567-123-12).

Wat moet ik doen als ik mijn pincode ben vergeten?

"U moet dan een nieuwe kaart bestellen. Uit veiligheidsoverwegingen wordt uw pincode namelijk op uw chipkaart bewaard. Het is dus onmogelijk om uw pincode terug te vinden of er een nieuwe aan te vragen zonder van kaart te veranderen.

Een contractbeheerder kan in Easy Banking Business een nieuwe kaart bestellen door op de gebruiker in kwestie te klikken in Gebruikersbeheer onder Admin en te kiezen voor Kaart vervangen.

Heeft u geen contractbeheerder? Contacteer dan de helpdesk op het nummer 02 565 05 00.

NB: Nadat u vijfmaal een verkeerd paswoord hebt ingegeven, wordt uw kaart definitief geblokkeerd. "

Waar vind ik de pincode van mijn nieuwe kaart?

De pincode van uw kaart wordt u per post verzonden wanneer uw kaart is aangevraagd.

Hoe verander ik mijn pincode?

Wilt u de pincode van uw bankkaart veranderen, open dan het Isabel OfficeSign Control Panel in uw Windows-computer, of het BNPMac paneel op Mac. Klik op Change password. U zal eerst de huidige pincode moeten ingeven, en kan vervolgens uw eigen pincode van acht cijfers ingeven.

Hoe activeer ik een nieuwe kaart?

Klik hier om uw kaart te activeren.

Welke kaartlezers kan ik gebruiken?

"U hebt een Isabel-kaart:

Voor een Isabel-kaart hebt u een Isabel-kaartlezer met numeriek toetsenbord nodig. Daarmee kan u zich zowel bij Isabel 6 als bij Easy Banking Business aanmelden. Een Contractbeheerder kan in Easy Banking Business een nieuwe kaartlezer bestellen in Admin. Ga naar Gebruikers en klik op de knop Kaartlezer bestellen.

Hebt u geen Contractbeheerder? Neem in dat geval contact op met de Helpdesk Easy Banking Business op het nummer 02 565 05 00 (van maandag tot vrijdag, van 8 tot 17 uur).

U hebt een Easy Banking Business-kaart:

Werkt u met een Windows-pc, dan kan u kiezen voor een standaard kaartlezer zonder numeriek toetsenbord. Voor Mac-computers hebt u een Mac-kaartlezer met numeriek toetsenbord nodig. De Mac-kaartlezer werkt ook voor Easy Banking Business-kaarten op Windows.

Een Contractbeheerder kan in Easy Banking Business een nieuwe kaartlezer bestellen in Admin. Ga naar Gebruikers en klik op de knop Kaartlezer bestellen.

Hebt u geen Contractbeheerder? Neem in dat geval contact op met de Helpdesk Easy Banking Business op het nummer 02 565 05 00 (van maandag tot vrijdag, van 8 tot 17 uur)."

Hoe installeer ik een kaartlezer?

Sluit uw kaartlezer aan in de USB-poort. De stuurprogramma's van de kaartlezer, worden automatisch geïnstalleerd. Hebt u een probleem tijdens de installatie van het stuurprogramma? Klik hier.

Wat doe ik bij een gestolen of verloren toegangskaart?

U moet dan een nieuwe kaart bestellen. Uit veiligheidsoverwegingen wordt uw pincode namelijk op uw chipkaart bewaard. Het is dus onmogelijk om uw pincode terug te vinden of er een nieuwe aan te vragen zonder van kaart te veranderen.

Noteer en bewaar het dossiernummer dat Card Stop u meedeelt.

Een contractbeheerder kan in Easy Banking Business een nieuwe kaart bestellen door op de gebruiker in kwestie te klikken in het overzicht Gebruikers onder Admin en te kiezen voor Kaart vervangen.

Heeft u geen contractbeheerder? Contacteer dan de helpdesk op het nummer 02 565 05 00.

NB: Nadat u vijfmaal een verkeerd paswoord hebt ingegeven, wordt uw kaart definitief geblokkeerd.

Waar kan ik een nieuwe kaartlezer krijgen?

"Een contractbeheerder kan in de module Admin een of meer nieuwe kaartlezers bestellen. Klik daarvoor bovenaan rechts op het radertje om naar de instellingen van uw contract te gaan. Kies hier Gebruikers om het overzicht gebruikers te openen. Klik onderaan het gebruikersoverzicht op Kaartlezer bestellen.

Hebt u geen contractbeheerder? Neem in dat geval contact op met de Helpdesk Easy Banking Business op het nummer 02 565 05 00 (van maandag tot vrijdag, van 8 tot 17 uur). "

Ik krijg de melding: “Card definitively blocked! You have to get another card!” Wat nu?

"Dit bericht betekent dat u vijfmaal een verkeerd paswoord hebt ingevoerd. Uw kaart is definitief geblokkeerd. Uit veiligheidsoverwegingen wordt uw pincode op uw chipkaart bewaard. Het is dus onmogelijk om uw pincode terug te vinden of er een nieuwe aan te vragen zonder van kaart te veranderen.

Een contractbeheerder kan in de module Contract een of meer nieuwe kaarten bestellen.

Hebt u geen contractbeheerder? Neem in dat geval contact op met de Helpdesk Easy Banking Business op het nummer 02 565 05 00(van maandag tot vrijdag, van 8 tot 17 uur). "

Hoe vervang ik een kaart?

Bent u contractbeheerder? Dan kan u in Easy Banking Business ontbrekende Easy Banking Business- of Isabel-kaarten vervangen. Merk op dat u hier alleen kaarten kan vervangen die oorspronkelijk uitgegeven werden door BNP Paribas Fortis of Fintro.

Klik daarvoor bovenaan rechts op het radertje om naar de instellingen van uw contract te gaan. Kies hier Gebruikers om het overzicht gebruikers te openen. Klik op het menu naast de gebruiker in kwestie en kies Kaart vervangen.

Stap 1: kies een kaart en leveringswijze

Voer het ID in van de kaart die u wilt vervangen en geef aan of u een dringende levering wenst. Er worden extra kosten aangerekend voor een dringende levering. Klik op de link Kostprijs om een kaart te vervangen of Info over de dringende levering van een kaart om de prijzen te bekijken

Stap 2: kies het leveringsadres voor de nieuwe pincode

De pincode voor de nieuwe kaart zal via de post worden verstuurd. Controleer het opgegeven adres of vul een nieuw adres in voor de bestemmeling.

Stap 3: controleer het leveringsadres voor de kaart

U moet de nieuwe kaart ophalen in uw kantoor. Als u een ander kantoor wilt selecteren, klik dan op de link onderaan.

Bent u uw kaart verloren of werd ze gestolen?

Bel bij verlies of diefstal van uw kaart onmiddellijk naar Card Stop op het nummer + 32 70 344 344 (bereikbaar 24 uur per dag en 7 dagen per week, zowel in België als in het buitenland) om ze te blokkeren. Een kaart die u online vervangt, wordt (pas) automatisch geblokkeerd op het moment dat u de nieuwe kaart activeert.

Hoe bestel ik een kaartlezer?

Bent u contractbeheerder? Dan kan u in Easy Banking Business nieuwe kaartlezers bestellen. Afhankelijk van uw contract kan u kaartlezers bestellen voor Easy Banking Business op Mac, Easy Banking Business op Windows of voor Isabel.

Klik daarvoor bovenaan rechts op het radertje om naar de instellingen van uw contract te gaan. Kies hier Gebruikers om het overzicht gebruikers te openen. Klik onderaan het gebruikersoverzicht op Kaartlezer bestellen.

Stap 1: vraag een of meerdere kaartlezers aan

Gebruik het uitklapbare keuzemenu onder Aanvraag kaartlezer(s) om het aantal kaartlezers voor elk model te kiezen.

Voor de levering worden er mogelijk kosten aangerekend op uw rekening. Klik op de link Kostprijs van de kaartlezer om onze prijzen te bekijken.

Stap 2: kies een leveringsadres voor de kaartlezer

U kan de kaartlezer op uw ondernemingsadres laten leveren of een ander adres invullen.

Ik krijg een blanco pagina wanneer ik me aanmeld of op bepaalde knoppen klik.

"Ga na of uw computer aan de technische vereisten voldoet. Neem zo nodig contact op met de Easy Banking Business helpdesk op het nummer 02 565 05 00 (van maandag tot vrijdag, van 8 tot 17 uur)."

Wat betekent de melding ‘WAS9001’?

"U krijgt deze foutmelding als de servers van de bank niet of slecht bereikbaar zijn. Verwijder de 'tijdelijke internetbestanden' van uw browser (raadpleeg daartoe de helpfunctie van uw browser) en probeer het later opnieuw.

Opmerking: krijgt u dit bericht tijdens een transactie (bijvoorbeeld een domiciliëring)? Dan is het zeer waarschijnlijk dat de transactie toch correct werd uitgevoerd. Als u geen bevestiging van de uitvoering hebt gekregen, neemt u contact op met de Easy Banking Business Helpdesk op het nummer 02 565 05 00 (van maandag tot vrijdag, van 8 tot 17 uur)."

Wat betekent de melding ‘TEC2L01’?

Deze foutmelding kan te wijten zijn aan uw cookies of verschijnt wanneer de servers van de bank niet bereikbaar zijn. Verwijder de cookies uit de 'tijdelijke internetbestanden' van uw browser (raadpleeg daartoe de helpfunctie van uw browser) en probeer het later opnieuw.

Ik krijg de melding ‘Uw certificaat werd geblokkeerd of is verlopen’.

"Bij elke aanmelding wordt de status van de gebruiker van een kaart nagekeken. Dit bericht verschijnt als:

 • uw kaart werd geblokkeerd;
 • de datum en het uur van uw pc niet zijn ingesteld;
 • uw beveiligingscertificaat is vervallen.

Neem in dat geval contact op met de Helpdesk Easy Banking Business op het nummer 02 565 05 00 (van maandag tot vrijdag, van 8 tot 17 uur)."

Ik krijg het bericht ‘No Easy Banking Business contract found’ bij het inloggen.

Kijk na of de kaart overeenstemt met uw Easy Banking Business-contract. Neem zo nodig contact op met de Helpdesk Easy Banking Business op het nummer 02 565 05 00 (van maandag tot vrijdag, van 8 tot 17 uur).

Wat is het verschil tussen Op te volgen en Te ondertekenen?

In de schermen Verrichtingen ondertekenen en Teken uw wijzigingen vindt u alle verrichtingen die voor u van belang kunnen zijn. Onder Te ondertekenen staan de verrichtingen en wijzigingen waarvoor uw handtekening is vereist. Deze verrichtingen kunnen niet worden uitgevoerd tenzij u tekent. Kies in het menu naast de verrichting de actie die u wilt uitvoeren.

Onder Op te volgen staan wijzigingen en verrichtingen die nog op een of meer handtekeningen van andere gebruikers wachten. Dit zijn verrichtingen die u al getekend hebt, of niet zelf kan tekenen. Via Details in het menu naast de verrichting krijgt u meer informatie.

Waarom heb ik een extra handtekening nodig voor deze verrichting?

Elke gebruiker in Easy Banking Business krijgt rechten toegewezen door de contractbeheerder. Gebruikers met een beperkt profiel kunnen bijvoorbeeld overschrijvingen tot een bepaald bedrag op hun eentje tekenen, terwijl hogere bedragen een extra handtekening vragen.

Kan ik een verrichting nog veranderen of annuleren?

Gebruikers met de juiste rechten kunnen een aangemaakte en bevestigde betaling wijzigen vooraleer ze te ondertekenen. Dit kan via Verrichtingen ondertekenen. Klik op het menu naast de betaling in kwestie en kies Wijzigen.

Waar vind ik overschrijvingen die ik wil ondertekenen of opvolgen?

Ga in het menu naar Betalingen en kies Verrichtingen ondertekenen.

In dit scherm staan bovenaan de verrichtingen die op uw handtekening wachten.

Heeft u een verrichting ingevoerd en wacht ze nog op een handtekening van een andere gebruiker, dan vindt u ze onder Op te volgen.

Wie is mijn contractbeheerder?

Eénmaal u bent ingelogd, kan u zien wie in uw organisatie de rol van contractbeheerder werd toegewezen. Klik daarvoor bovenaan rechts op het radertje om naar de instellingen van uw contract te gaan. Kies hier Gebruikers om het overzicht gebruikers te openen. Het kan zijn dat er voor uw onderneming nog geen contractbeheerder is aangeduid. In dat geval vragen we u om een contractbeheerder toe te voegen.

Wat doet een contractbeheerder?

"Een contractbeheerder kan de gebruikersrechten van medewerkers binnen de organisatie beheren. In uw organisatie zijn misschien meerdere personen betrokken bij het dagelijks beheer van uw online bankzaken. Afhankelijk van hun functie, kunnen zij verschillende gebruikersrechten hebben in Easy Banking Business. Om deze verschillende rechten en gebruikers te kunnen beheren, worden voor elk Easy Banking Businesscontract een of meer contractbeheerders aangeduid die verantwoordelijk en gemachtigd zijn om de instellingen van het contract aan te passen.

Elke contractbeheerder kan online via Easy Banking Business

 • Bepalen welke gebruikers toegang hebben tot welke informatie en wie er mag tekenen voor bepaalde transacties in Easy Banking Business & Isabel
 • Kaartlezers bestellen en kaarten van gebruikers vervangen
 • CODA rapportering activeren en rapporten op maat configureren

Let op: De contractbeheerder is verantwoordelijk voor het beheer van uw online bankzaken en zijn of haar toegang moet worden gevalideerd door een wettelijk afgevaardigde van de organisatie."

Ik heb nog geen contractbeheerder. Hoe kan ik een contractbeheerder toevoegen aan mijn contract?

Niet alle contracten hebben een contractbeheerder. Om van de voordelen van online contractbeheer te kunnen genieten, moet u een contractbeheerder aanduiden binnen uw organisatie. Neem hiervoor contact op met uw relatiebeheerder.

Hoeveel contractbeheerders kan ik toewijzen? Kan ik meer dan één contractbeheerder hebben?

Er staat geen limiet op het aantal contractbeheerders. In bepaalde gevallen is het zelfs aangewezen om met meerdere contractbeheerders te werken. Aangezien een contractbeheerder zijn eigen rechten mag beheren, kan u de risico's beperken door twee contractbeheerders aan te duiden die samen wijzigingen valideren.

Wilt u de tekenregels van de contractbeheerders wijzigen, of een nieuwe contractbeheerder aanstellen, neem dan contact op met de helpdesk op het nummer 02 565 05 00 (van maandag tot vrijdag, van 8 tot 17 uur).

Wie bepaalt de gebruikersrechten in mijn Easy Banking Business contract?

De contractbeheerder kan voor elke gebruiker binnen het contract de rechten toewijzen en verfijnen. Klik daarvoor bovenaan rechts op het radertje om naar de instellingen van uw contract te gaan. Kies hier Gebruikers om het overzicht gebruikers te openen.

Waar kan ik mijn gebruikersrechten in Easy Banking Business definiëren?

Een contractbeheerder kan in Admin de rechten van de verschillende gebruikers aanpassen. Daar kan hij of zij onder meer aangeven welke gebruikers tekenrecht hebben in de verschillende modules, of welke modules zij kunnen raadplegen. Wilt u de contractbeheerder wijzigen, of een nieuwe contractbeheerder aanstellen, neem dan contact op met de helpdesk op het nummer 02 565 05 00 (van maandag tot vrijdag, van 8 tot 17 uur).

Kan ik verschillende rechten hebben per beschikbare rekening in een Easy Banking Business-contract?

Nee, de gebruikersrechten worden bepaald voor alle rekeningen die in het Easy Banking Business-contract beschikbaar zijn. Heeft u een Isabel-contract, dan kan u gebruikers wel de toegang tot specifieke rekeningen ontzeggen.

Wie kan uw gebruikersrecht in Easy Banking Business wijzigen?

Binnen Easy Banking Business kan de contractbeheerder de rechten en tekenregels van de verschillende gebruikers aanpassen. Hebt u nog geen contractbeheerder of wilt u die wijzigen? Neem dan contact op met de helpdesk op het nummer 02 565 05 00 (van maandag tot vrijdag, van 8 tot 17 uur). om er een aan te stellen.

Waar kan ik de gebruikers in mijn contract beheren?

Klik bovenaan rechts op het radertje om naar de instellingen van uw contract te gaan. Kies hier Gebruikers om het overzicht gebruikers te openen.

Hier kan u gebruikers wijzigen, toevoegen, verwijderen. U kan hier ook de verschillende gebruikersrechten beheren, kaarten vervangen of kaartlezers bestellen.

Let op: om de gebruikers in uw contract te beheren, moet u de rechten van een Contractbeheerder hebben. Neem contact op met uw relatiebeheerder om nieuwe contractbeheerders aan te stellen.

Hoe wijzig ik de rechten van de gebruikers in mijn contract?

Bent u contractbeheerder? Dan kan u in Easy Banking Business de rechten van de verschillende gebruikers in het contract aanpassen. Klik daarvoor bovenaan rechts op het radertje om naar de instellingen van uw contract te gaan. Kies hier Gebruikers om het overzicht gebruikers te openen.

Klik in het gebruikersoverzicht op het menu naast de gebruiker in kwestie en kies Wijzigen.

Hoe vervang ik een kaart?

Bent u contractbeheerder? Dan kan u in Easy Banking Business ontbrekende Easy Banking Business- of Isabel-kaarten vervangen. Merk op dat u hier alleen kaarten kan vervangen die oorspronkelijk uitgegeven werden door BNP Paribas Fortis of Fintro.

Klik daarvoor bovenaan rechts op het radertje om naar de instellingen van uw contract te gaan. Kies hier Gebruikers om het overzicht gebruikers te openen. Klik op het menu naast de gebruiker in kwestie en kies Kaart vervangen.

Stap 1: kies een kaart en leveringswijze

Voer het ID in van de kaart die u wilt vervangen en geef aan of u een dringende levering wenst. Er worden extra kosten aangerekend voor een dringende levering. Klik op de link Kostprijs om een kaart te vervangen of Info over de dringende levering van een kaart om de prijzen te bekijken

Stap 2: kies het leveringsadres voor de nieuwe pincode

De pincode voor de nieuwe kaart zal via de post worden verstuurd. Controleer het opgegeven adres of vul een nieuw adres in voor de bestemmeling.

Stap 3: controleer het leveringsadres voor de kaart

U moet de nieuwe kaart ophalen in uw kantoor. Als u een ander kantoor wilt selecteren, klik dan op de link onderaan.

Bent u uw kaart verloren of werd ze gestolen?

Bel bij verlies of diefstal van uw kaart onmiddellijk naar Card Stop op het nummer + 32 70 344 344 (bereikbaar 24 uur per dag en 7 dagen per week, zowel in België als in het buitenland) om ze te blokkeren. Een kaart die u online vervangt, wordt (pas) automatisch geblokkeerd op het moment dat u de nieuwe kaart activeert.

Hoe bestel ik een kaartlezer?

Bent u contractbeheerder? Dan kan u in Easy Banking Business nieuwe kaartlezers bestellen. Afhankelijk van uw contract kan u kaartlezers bestellen voor Easy Banking Business op Mac, Easy Banking Business op Windows of voor Isabel.

Klik daarvoor bovenaan rechts op het radertje om naar de instellingen van uw contract te gaan. Kies hier Gebruikers om het overzicht gebruikers te openen. Klik onderaan het gebruikersoverzicht op Kaartlezer bestellen.

Stap 1: vraag een of meerdere kaartlezers aan

Gebruik het uitklapbare keuzemenu onder Aanvraag kaartlezer(s) om het aantal kaartlezers voor elk model te kiezen.

Voor de levering worden er mogelijk kosten aangerekend op uw rekening. Klik op de link Kostprijs van de kaartlezer om onze prijzen te bekijken.

Stap 2: kies een leveringsadres voor de kaartlezer

U kan de kaartlezer op uw ondernemingsadres laten leveren of een ander adres invullen.

Kan ik een gebruiker verwijderen uit mijn contract?

Bent u contractbeheerder? Dan kan u in Easy Banking Business een gebruiker uit het contract verwijderen.

Klik daarvoor bovenaan rechts op het radertje om naar de instellingen van uw contract te gaan. Kies hier Gebruikers om het overzicht gebruikers te openen. Klik op het menu naast de gebruiker in kwestie en kies Verwijderen.

Let hierbij op het volgende:

 • Gebruikers met het recht Contractbeheerder kunnen niet online worden verwijderd. Neem daarvoor contact op met uw relatiebeheerder.
 • Tekenregels kunnen onbruikbaar worden wanneer u bepaalde gebruikers verwijdert. Bijvoorbeeld: een lid van groep A heeft een tweede lid van groep A nodig om een overschrijving te ondertekenen. Dat wordt moeilijk als u het enige andere lid van de groep verwijdert. Controleer uw tekenregels nadat u een gebruiker hebt verwijderd.
 • Als deze gebruiker de enige was die rapporten voor een bepaalde rekening downloadde, raden we u aan om de rapportering op die rekening uit te schakelen.
 • Als de gebruiker toegang heeft tot andere contracten, blijft zijn of haar toegangskaart wel actief.

Hoe voeg ik een nieuwe gebruiker toe aan mijn contract?

Bent u contractbeheerder? Dan kan u in Easy Banking Business een bestaande gebruiker aan uw contract toevoegen.

Klik daarvoor bovenaan rechts op het radertje om naar de instellingen van uw contract te gaan. Kies hier Gebruikers om het overzicht gebruikers te openen. Klik op het menu naast de gebruiker in kwestie en kies Gebruiker toevoegen.

Stap 1: Kies of u een nieuwe of bestaande gebruiker wilt toevoegen

Beheert u meerdere contracten, dan heeft u de keuze.

Gebruik het keuzemenu naast 'uit een ander contract in uw beheer' om een gebruiker toe te voegen die al is geïdentificeerd in een contract waar u als contractbeheerder toegang toe hebt. Vul dan zijn of haar contactgegevens in en klik op Volgende om verder te gaan.

Is dit een gebruiker die nog niet in een van uw contracten voorkomt? Selecteer dan 'door zijn of haar persoonlijke gegevens in te voeren' en ga verder naar stap 2.

Merk op dat er mogelijk kosten worden aangerekend als u een kaart voor een nieuwe gebruiker bestelt. Klik op de link ‘Kostprijs van een kaart’ voor meer info.

Stap 2: Vul de persoonsgegevens in voor de gebruiker

Vul de vereiste gegevens in voor de gebruiker die u wilt toevoegen. Velden met een * zijn verplicht.

Als de gebruiker al een Easy Banking Business- of Isabel-kaart heeft, tikt u de User ID daarvan in het gelijknamige veld. In een Easy Banking Business-contract kan u zowel Easy Banking Business-kaarten als Isabel-kaarten gebruiken. Let op: in een Isabel-contract kan u alleen Isabel-kaarten gebruiken.

Welke rechten kan ik toewijzen in Easy Banking Business?

Elke module heeft zijn eigen gebruikersrechten.

In de module Rekeningen en betalingen zijn er 5 opties:

 • Geen toegang:u hebt geen toegang tot de module Rekeningen en betalingen.
 • Raadplegen:u kan de beschikbare informatie raadplegen.
 • Invoeren:u kan
  • informatie raadplegen;
  • overschrijvingen en andere verrichtingen invoeren zonder ze zelf te ondertekenen.
 • Domiciliëringen ondertekenen:u kan
  • informatie raadplegen;
  • overschrijvingen en andere verrichtingen invoeren;
  • domiciliëringen ondertekenen.
 • Alle verrichtingen ondertekenen: u kan
  • informatie raadplegen;
  • overschrijvingen en andere verrichtingen invoeren en ondertekenen.

In de module Rekeningen en betalingen kan u bovendien de mandaten op eventuele derdenrekeningen beheren.

In de module Kredieten zijn er 7 opties:

 • Geen toegang:u hebt geen toegang tot de module Kredieten.
 • Raadplegen:u kan de beschikbare informatie raadplegen.
 • Invoeren:u kan
  • informatie raadplegen;
  • kredietaanvragen en andere verrichtingen invoeren zonder ze zelf te ondertekenen.
 • Vrijgave fondsen ondertekenen met een andere gebruiker: u kan uitgaven op kredietlijnen en de besteding van reeds goedgekeurde kredieten toelaten. Dankzij dat recht kan u bankgaranties uitgeven op bestaande kredietlijnen. U hebt de handtekening van een tweede gebruiker nodig om de kredietverrichting te bevestigen.
 • Vrijgave fondsen alleen ondertekenen: u kan uitgaven op kredietlijnen en de besteding van van al goedgekeurde kredieten toelaten. Dankzij dat recht kan u bankgaranties uitgeven op bestaande kredietlijnen.
 • Alle kredietverrichtingen met een andere gebruiker ondertekenen: u kan alle kredietverrichtingen bevestigen of weigeren. U hebt de handtekening van een tweede gebruiker nodig om de kredietverrichting te bevestigen.
 • Alle kredietverrichtingen alleen ondertekenen: u kan alle kredietverrichtingen bevestigen of weigeren.

In de module Beleggingen zijn er 3 opties:

 • Geen toegang:u kan niets doen in deze module.
 • Raadplegen:u kan de module alleen maar raadplegen.
 • Ondertekenen: u kan boekingen ondertekenen op termijnrekeningen.

Om nieuwe beleggingen te creëren of kredietlijnen aan te vragen, vragen we u langs te gaan bij uw relatiebeheerder.

In de module Kaarten zijn er 3 opties:

 • Geen toegang: u kan niets doen in deze module.
 • Eigen kaarten raadplegen: u kan alleen eigen kaarten raadplegen.
 • Alle kaarten raadplegen: u mag alle kaarten van het Easy Banking Business-contract raadplegen.

In de module Contract zijn er 3 opties:

 • Geen toegang: u kan niets doen in deze module.
 • Raadplegen: u kan de module alleen maar raadplegen.
 • Contractbeheerder: de contractbeheerder kan de regels en gebruikersgroepen van medewerkers binnen de organisatie beheren.

Neem contact op met uw relatiebeheerder om een gebruiker contractbeheerder te maken.

Hoe maak ik een gebruikersprofiel aan in Easy Banking Business?

Een gebruikersprofiel bestaat uit de persoonsgegevens en de verschillende rechten, mandaten en tekenregels die eraan toegewezen zijn.

Stap 1: vul de persoonsgegevens aan

Onder 'Persoonlijke Gegevens' kan u informatie van de gebruiker controleren, zoals telefoonnummer en e-mailadres. Die gegevens kunnen worden gebruikt in andere modules, zoals Bonifisc.

Stap 2: kies een profiel (optioneel)

U kan ervoor opteren het profiel van een bestaande gebruiker te kopiëren. Zo begint u met de gebruikersrechten en tekenregels die aan de oorspronkelijke gebruiker waren toegewezen. U kan die gegevens vervolgens aanpassen aan deze gebruiker.

Een profiel kopiëren heeft geen gevolgen voor de oorspronkelijke gebruiker.

Stap 3: wijs gebruikersrechten toe

Een gebruiker kan specifieke rechten krijgen voor elk van de verschillende bankmodules. Zo is het mogelijk dat een gebruiker verrichtingen kan ondertekenen in de module Rekeningen en betalingen, maar geen toegang heeft tot de andere modules.

Klik op het uitklapbaar keuzemenu naast een module om de rechten van de gebruiker in de module te wijzigen.

Welke rechten kan ik toewijzen?

Elke module heeft zijn eigen gebruikersrechten.

In de module Rekeningen en betalingen zijn er 5 opties:

 • Geen toegang:de gebruiker heeft geen toegang tot de module Rekeningen en betalingen.
 • Raadplegen:de gebruiker kan de beschikbare informatie raadplegen.
 • Invoeren:de gebruiker kan
  • informatie raadplegen;
  • overschrijvingen en andere verrichtingen invoeren zonder ze zelf te ondertekenen.
 • Domiciliëringen ondertekenen:de gebruiker kan
  • informatie raadplegen;
  • overschrijvingen en andere verrichtingen invoeren;
  • domiciliëringen ondertekenen.
 • Alle verrichtingen ondertekenen: de gebruiker kan
  • informatie raadplegen;
  • overschrijvingen en andere verrichtingen invoeren en ondertekenen.

In de module Rekeningen en betalingen kan een gebruiker bovendien de mandaten op eventuele derdenrekeningen beheren.

In de module Kredieten zijn er 7 opties:

 • Geen toegang:de gebruiker hebt geen toegang tot de module Kredieten.
 • Raadplegen:de gebruiker kan de beschikbare informatie raadplegen.
 • Invoeren:de gebruiker kan
  • informatie raadplegen;
  • kredietaanvragen en andere verrichtingen invoeren zonder ze zelf te ondertekenen.
 • Vrijgave fondsen met een andere gebruiker ondertekenen: de gebruiker kan uitgaven op kredietlijnen en de besteding van reeds goedgekeurde kredieten toelaten. Dankzij dat recht kan hij bankgaranties uitgeven op bestaande kredietlijnen. Hij heeft de handtekening van een tweede gebruiker nodig om de kredietverrichting te bevestigen.
 • Vrijgave fondsen alleen ondertekenen: de gebruiker kan uitgaven op kredietlijnen en de besteding van van al goedgekeurde kredieten toelaten. Dankzij dat recht kan hij bankgaranties uitgeven op bestaande kredietlijnen.
 • Alle kredietverrichtingen met een andere gebruiker ondertekenen: de gebruiker kan alle kredietverrichtingen bevestigen of weigeren. Hij heeft de handtekening van een tweede gebruiker nodig om de kredietverrichting te bevestigen.
 • Alle kredietverrichtingen alleen ondertekenen: de gebruiker kan alle kredietverrichtingen bevestigen of weigeren.

In de module Beleggingen zijn er 3 opties:

 • Geen toegang:de gebruiker kan niets doen in deze module.
 • Raadplegen:de gebruiker kan de module alleen maar raadplegen.
 • Ondertekenen: de gebruiker kan boekingen ondertekenen op termijnrekeningen.

Om nieuwe beleggingen te creëren of kredietlijnen aan te vragen, vragen we u langs te gaan bij uw relatiebeheerder.

In de module Kaarten zijn er 3 opties:

 • Geen toegang: de gebruiker kan niets doen in deze module.
 • Eigen kaarten raadplegen: de gebruiker kan alleen eigen kaarten raadplegen.
 • Alle kaarten raadplegen: de gebruiker mag alle kaarten van het Easy Banking Business-contract raadplegen.

In de module Contract zijn er 3 opties:

 • Geen toegang: de gebruiker kan niets doen in deze module.
 • Raadplegen: de gebruiker kan de module alleen maar raadplegen.
 • Contractbeheerder: de contractbeheerder kan de regels en gebruikersgroepen van medewerkers binnen de organisatie beheren.

Neem contact op met uw relatiebeheerder om een gebruiker contractbeheerder te maken.

Stap 4: de zichtbaarheid van de rekeningen instellen

Voor de zichtbaarheid van de rekeningen zijn er drie opties:

 • Alle: de gebruiker kan alle bestaande en toekomstige rekeningen van hetzelfde type in het contract zien.
 • Geen: de gebruiker kan geen enkele bestaande of toekomstige rekening van dit type zien.
 • Beperkte lijst: kies welke specifieke rekeningen de gebruiker kan zien en welke rekeningen onzichtbaar zijn voor hem of haar. Alle nieuw geopende rekeningen van dit type zullen standaard onzichtbaar zijn voor de gebruiker.

Een contractbeheerder kan dit aangeven voor de verschillende types rekeningen: zichtrekeningen, spaarrekeningen, termijnrekeningen en derdenrekeningen. Dat betekent dat een bepaalde gebruiker bijvoorbeeld alle zichtrekeningen kan zien, maar geen termijnrekeningen.

Opgelet: een gebruiker moet minstens het recht Raadplegen hebben in de module Rekeningen en betalingen of Beleggingen om rekeningen te zien. U kan de gebruikersrechten voor een module wijzigen in het scherm Gebruiker wijzigen waar ook u beheert welke rekeningen zichtbaar zijn voor de gebruiker.

Stap 5: wijs de gebruiker toe aan een tekengroep

Overschrijvingen in de module Rekeningen en betalingen worden geregeld door tekenregels. Die regels worden toegewezen aan groepen. Een gebruiker van Groep A mag bijvoorbeeld tot een bepaald bedrag overschrijvingen doen, maar heeft voor grotere bedragen de extra handtekening nodig van iemand uit Groep B.

Kies een groep voor deze gebruiker of maak een nieuwe aan. Hou er rekening mee dat een gebruiker slechts tot één groep kan behoren en dat alle tekenregels van toepassing zijn op elk lid van die groep.

U kan de tekenregels van specifieke groepen aanpassen via Tekenregels in Admin.

Hoe maak ik een gebruikersprofiel aan in Isabel?

Een gebruikersprofiel bestaat uit de persoonsgegevens en de verschillende rechten, mandaten en tekenregels die eraan toegewezen zijn.

Stap 1: vul de persoonsgegevens aan

Onder 'Persoonsgegevens voor de gebruiker' kan u gebruikersinformatie van de gebruiker controleren, zoals telefoonnummer en e-mailadres. Die gegevens kunnen worden gebruikt in andere modules, zoals Bonifisc.

Stap 2: kies een profiel (optioneel)

U kan ervoor opteren het profiel van een bestaande gebruiker te kopiëren. Zo begint u met de gebruikersrechten en tekenregels die aan de oorspronkelijke gebruiker waren toegewezen. U kan die gegevens vervolgens aanpassen aan deze gebruiker.

Een profiel kopiëren heeft geen gevolgen voor de oorspronkelijke gebruiker.

Stap 3: wijs gebruikersrechten toe

U kan de gebruiker rechten in verschillende modules toewijzen. Onder Contract kan u bepalen of de gebruiker de contractmodule en de daarin toegewezen rechten al dan niet kan bekijken.

Merk op dat alleen een contractbeheerder de contractmodule kan wijzigen. Om een gebruiker contractbeheerdersrechten te geven, vragen we u contact op te nemen met de helpdesk.

Stap 4: wijs raadplegingsrechten toe

Kies de eventuele rekeningen waartoe de gebruiker toegang heeft. U kan de gebruiker de toegang tot alle rekeningen ontzeggen, of toegang geven tot alle of specifieke rekeningen.

Wilt u bepalen welke rekeningen zichtbaar zijn voor de gebruiker, klik dan op de knop naast 'Toelating' voor alleen de rekeningen aangevinkt in de lijst en kies Lijst rekeningen. Deze lijst omvat ook eventuele derdenrekeningen waartoe uw contract toegang heeft. Met deze optie kan de gebruiker enkel de rekeningen raadplegen die u in de lijst hebt aangevinkt. Nieuwe rekeningen die aan het contract worden toegevoegd, zullen niet automatisch beschikbaar zijn.

Stap 5: wijs downloadrechten toe

Geef aan of de gebruiker rapporten kan opvragen en downloaden. U kan kiezen voor welke rekeningen de gebruiker rapporten ontvangt door op de knop naast 'Toelating' voor alleen de rekeningen aangevinkt in de lijst te klikken en naar Lijst rekeningen te gaan. Met deze optie kan de gebruiker enkel downloaden van de rekeningen die u in de lijst hebt aangevinkt. Nieuwe rekeningen die aan het contract worden toegevoegd, zullen niet automatisch beschikbaar zijn.

Stap 6: wijs de gebruiker toe aan een tekengroep

Overschrijvingen in de module Rekeningen en betalingen worden geregeld door tekenregels. Die regels worden toegewezen aan groepen. Een gebruiker van Groep A mag bijvoorbeeld tot een bepaald bedrag overschrijvingen doen, maar heeft voor grotere bedragen de extra handtekening nodig van iemand uit Groep B.

Om de gebruiker het recht te verlenen om verrichtingen te ondertekenen, kiest u een groep voor die gebruiker of maakt u een nieuwe aan. Merk op dat een gebruiker slechts tot één groep kan behoren en dat alle tekenregels van toepassing zijn op elk lid van die groep.

U kan de tekenregels van specifieke groepen aanpassen via de tab 'Tekenregels' in het menu links.

Opmerking: bepaalde gebruikers en accounts kan u geen tekenrecht geven. Dat is onder meer het geval voor functiekaarten, die door meer dan één persoon gebruikt kunnen worden, en ICS-accounts, waarmee u uw data-uitwisseling automatiseert.

Welke rechten kan ik in Isabel toewijzen?

Er zijn drie soorten rechten in Isabel:

 • Raadplegen: geef aan of de gebruiker rekeningen kan raadplegen.
 • Ondertekenen: de gebruiker kan transacties of operaties aanvragen en ondertekenen. Deze rechten worden nog verfijnd via Tekenregels.
 • Downloaden: geef aan of de gebruiker rapporten over een rekening kan opvragen en downloaden.

Let op: bepaalde gebruikers en accounts kan u geen tekenrecht geven. Daar horen functiekaarten bij, die door meer dan een persoon gebruikt kunnen worden, en ICS-accounts, waarmee u uw data-uitwisseling automatiseert.

Hoe wijzig ik mijn bedrijfsgegevens?

U vindt u de contactgegevens over uw bedrijf in Admin onder Bedrijfsgegevens.

Dat scherm toont onder meer de maatschappelijke naam waaronder het contract Easy Banking Business is afgesloten, de vennootschapsvorm en het ondernemingsnummer.

U kan de contactgegevens veranderen door in dit scherm op Wijzigen te klikken.

Wilt u de Algemene gegevens of Referentierekening aanpassen of ziet u onjuistheden? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder.

Ook om nieuwe contractbeheerders aan te maken, of contractbeheerders te verwijderen, neemt u best contact op met uw relatiebeheerder.

Hoe maak ik een nieuwe contractbeheerder?

Neem daarvoor contact op met uw relatiebeheerder binnen de bank.

Hoe werken tekenregels in Easy Banking Business?

Overschrijvingen in de module Rekeningen worden geregeld door tekenregels en die regels worden toegewezen aan groepen. Enkele voorbeelden:

 • Een gebruiker van Groep A mag tot 1.000 euro overschrijvingen aanmaken en ondertekenen.
 • Maar dezelfde gebruiker uit Groep A heeft voor grotere bedragen de extra handtekening nodig van iemand uit Groep B.
 • Terwijl een gebruiker uit groep C onbeperkt overschrijvingen mag ondertekenen.

Een contractbeheerder kan gebruikers toevoegen aan tekengroepen, en de tekenregels van specifieke groepen aanpassen via de tab Tekenregels in het menu.

Ook de module Kredieten kent tekenregels. Die worden per gebruiker bepaald. Een contractbeheerder kan aangeven of de gebruiker alleen of met twee kan tekenen, voor vrijgave van fondsen, of voor alle kredietverrichtingen.

Hoe werken tekenregels in Isabel?

Overschrijvingen in de module Rekeningen worden geregeld door tekenregels en die regels worden toegewezen aan groepen. Enkele voorbeelden:

 • Een gebruiker van Groep A mag tot 1.000 euro overschrijvingen aanmaken en ondertekenen.
 • Maar dezelfde gebruiker uit Groep A heeft voor grotere bedragen de extra handtekening nodig van iemand uit Groep B.
 • Terwijl een gebruiker uit groep C onbeperkt overschrijvingen mag ondertekenen.

Een contractbeheerder kan gebruikers toevoegen aan tekengroepen, en de tekenregels van specifieke groepen aanpassen via de tab Tekenregels in het menu.

In principe gelden de tekenregels voor alle rekeningen en betalingstypes, maar een contractbeheerder heeft ook de mogelijkheid om beperkingen op te leggen aan de tekenregels die hij of zij opstelt in Isabel:

 • Rekeningen opdrachtgever
  De tekenregels gelden alleen voor een selectie van rekeningen van de opdrachtgever. Dit zijn rekeningen vanwaar u overschrijvingen doet.
 • Rekeningen begunstigden
  De tekenregels gelden alleen voor een selectie van rekeningen van bestaande begunstigden. Dit zijn rekeningen waarnaar u overschrijvingen doet. Wilt u nieuwe rekeningen voor begunstigden toevoegen, bel dan naar de helpdesk.
 • Reden van betaling
  De tekenregels gelden alleen voor één of alle redenen van betaling, zoals salaris- of intrestbetalingen.

Waar vind ik de tekenregels voor een specifieke gebruiker in Easy Banking Business?

U vindt een overzicht van de verschillende tekenregels en tekengroepen voor overschrijvingen onder Tekenregels in Admin. Wilt u een specifieke gebruiker opzoeken, dan kan dat door naar Gebruikers te gaan in Admin en naast de gebruiker in kwestie op het menu te klikken. Kies Details.

Hier vindt u de tekengroep waartoe de gebruiker behoort voor de module Rekeningen en betalingen, samen met de tekenregels die voor die groep gelden. U krijgt hier ook een overzicht van de tekenregels die voor de gebruiker gelden binnen de module Kredieten.

Waar vind ik de tekenregels voor een specifieke gebruiker in Isabel?

U vindt een overzicht van de verschillende tekenregels en tekengroepen voor overschrijvingen onder Tekenregels in Admin. Wilt u een specifieke gebruiker opzoeken, dan kan dat door naar Gebruikers te gaan in de Admin en naast de gebruiker in kwestie op het menu te klikken. Kies Details.

Hier vindt u de tekengroep waartoe de gebruiker behoort voor de module Rekeningen en betalingen, samen met de tekenregels die voor die groep gelden.

Wat is een tekengroep?

Tekenregels, die bepalen voor welke overschrijvingen een gebruiker kan tekenen, worden toegewezen aan een groep, niet aan een individuele gebruiker. Wijst u een tekenregel toe aan een groep, dan geldt die meteen voor alle gebruikers in die groep.

Zo kunt u bijvoorbeeld een tekengroep maken voor uw Boekhouding of Loonadministratie.

Hoe ontwerp ik een tekenregel in Easy Banking Business?

Met tekenregels bepaalt een contractbeheerder welke overschrijvingen een tekengroep kan uitvoeren. Dat gebeurt in drie stappen.

Stap 1: Kies een tekengroep of maak er een aan

Kies voor elke tekenregel op welke groep hij van toepassing is. Groep A mag bijvoorbeeld tot een bepaald bedrag overschrijvingen maken.

Wanneer u een tekenregel toewijst aan een gebruikersgroep, geldt hij meteen voor elke gebruiker binnen die groep.

Stap 2: Geef aan wie moet tekenen

Geef aan of gebruikers in die groep op hun eentje mogen tekenen, of de handtekening nodig hebben van een tweede gebruiker, uit de eigen groep of uit een andere groep. Zo heeft groep A uit ons voorbeeld voor grotere bedragen de extra handtekening nodig van iemand uit Groep B.

Stap 3: Kies het bedrag

Geef aan tot welk bedrag deze tekenregel geldt.

Let op: De verschillende regels die u aanmaakt voor een groep mogen elkaar niet tegenspreken. Nieuwe regels kunnen geen duplicaat zijn van bestaande regels en ze mogen de rechten van gebruikers alleen uitbreiden. Wilt u de rechten van een groep inperken, door bijvoorbeeld het bedrag dat die groep mag overschrijven te verlagen, pas dan de bestaande tekenregels aan of verwijder hen eerst.

Hoe ontwerp ik een tekenregel voor Isabel?

Met tekenregels bepaalt een contractbeheerder welke overschrijvingen een tekengroep kan uitvoeren. Dat gebeurt in drie stappen.

Stap 1: Kies een tekengroep of maak er een aan

Kies voor elke tekenregel op welke groep hij van toepassing is. Groep A mag bijvoorbeeld tot een bepaald bedrag overschrijvingen maken.

Wanneer u een tekenregel toewijst aan een gebruikersgroep, geldt hij meteen voor elke gebruiker binnen die groep.

Stap 2: Geef aan wie moet tekenen

Geef aan of gebruikers in die groep op hun eentje mogen tekenen, of de handtekening nodig hebben van een tweede gebruiker, uit de eigen groep of uit een andere groep. Zo heeft groep A uit ons voorbeeld voor grotere bedragen de extra handtekening nodig van iemand uit Groep B.

Stap 3: Kies het bedrag

Geef aan tot welk bedrag deze tekenregel geldt.

Let op: De verschillende regels die u aanmaakt voor een groep mogen elkaar niet tegenspreken. Nieuwe regels kunnen geen duplicaat zijn van bestaande regels en ze mogen de rechten van gebruikers alleen uitbreiden. Wilt u de rechten van een groep inperken, door bijvoorbeeld het bedrag dat die groep mag overschrijven te verlagen, pas dan de bestaande tekenregels aan of verwijder hen eerst.

Stap 4: Geef eventuele geavanceerde opties in

Voor elke tekenregel die u aanmaakt kunt u ook aangeven voor welke rekeningen hij geldt:

 • De rekeningen opdrachtgever: dit zijn rekeningen vanwaar geld mag worden overgeschreven.
 • De rekeningen begunstigden: de rekeningen naar waar geld mag worden overgemaakt.
 • U kunt ook instellen dat gebruikersgroepen alleen transacties met een bepaalde reden van betaling mogen uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het uitbetalen van lonen.

Let op: Wilt u Begunstigden specifiëren, dan moeten die eerst door uw bank worden goedgekeurd.

Hoe zoek ik specifieke verrichtingen op?

Verrichtingen opzoeken kan in het scherm Verrichtingen zoeken. In dit scherm kan u uw rekeningen doorzoeken en downloadt u bestanden die u eerder hebt aangemaakt. U kan die zoekresultaten bekijken, of opslaan als csv- of pdf-bestand.

Stap 1: Een rekening selecteren

Kies in het scherm Verrichtingen zoeken de rekening of rekeningen die u wilt doorzoeken door het vakje voor de rekening aan te vinken en klik op Volgende.

Als u veel rekeningen hebt, kan u de filterfunctie bovenaan gebruiken. Voer het type rekening, het rekeningnummer, de valuta of, voor derdenrekeningen, de bestandsnaam in.

De knop Criteria wissen verwijdert de ingevoerde criteria.

Stap 2: Zoekcriteria kiezen

Zoek transacties op de rekening(en) die u hebt geselecteerd.

Geef eerst de periode op waarin u wilt zoeken.

U kan uw zoekopdracht verfijnen door een tegenpartij op te geven – daarvoor kiest u een bewaarde begunstigde of voert u een rekeningnummer in. Als u transacties met een bepaald bedraag zoekt, kan u dat opgeven in het keuzemenu.

Klik op Uitgebreid zoeken om uw zoekopdracht verder te verfijnen met criteria als Munt van de verrichting, Bedrag van de verrichting, Debitering/Creditering of Zoeken op tekst.

U kan transacties opzoeken van 18 maanden geleden tot middernacht de dag voordien.

Klik op Zoeken om uw zoekopdracht te starten en de resultaten op het scherm weer te geven.

Stap 3: Resultaten bekijken of exporteren

In het volgende scherm vindt u de resultaten van uw zoekopdracht. U kan de lijst overlopen met behulp van de pijltjesknoppen of de resultaten exporteren naar pdf- of csv-formaat. Nadat u een formaat gekozen hebt, klikt u op de knop Downloaden om de resultaten te downloaden.

Stap 4: Geëxporteerde resultaten downloaden

De gegevens die u exporteert, kan u opslaan als csv- of pdf-bestand. U kan die bestanden openen, bewerken of opslaan in een ander programma, zoals uw boekhoudpakket.

U krijgt voor geëxporteerde bestanden automatisch een downloadverzoek. Voor erg grote bestanden kan dit even duren. Krijgt u geen automatisch downloadverzoek? Ga dan terug naar Verrichtingen zoeken. Uw downloadverzoeken ziet u in de lijst onderaan dit scherm. Zodra ze hier de status ‘Beschikbaar’ krijgen, kan u ze downloaden.

Wilt u downloadverzoeken uit de lijst verwijderen? Klik op het menu naast het verzoek en kies Verwijderen.

Hoe open ik een nieuwe rekening?

In Easy Banking Business kan een contractbeheerder nieuwe rekeningen rechtstreeks online openen. Daarvoor hoeft hij of zij enkel deze stappen te volgen.

Stap 1. Kies het type rekening

Ga in het hoofdmenu naar het Rekeningen en klik daar op Openen onder Nieuwe rekening. U kan online een Zichtrekening, een Spaarrekening of een Termijnrekening openen.

In het volgende scherm kan u nog eens verfijnen welk type van rekening u exact wilt openen. Voor een zichtrekening kan u bijvoorbeeld aangeven of u een Zichtrekening, dan wel een Beleggersrekening wilt openen. U kan één rekening per keer aanmaken.

Stap 2. Kies de naam voor de rekening

In het volgende scherm geeft u zelf een naam in voor deze nieuwe rekening of accepteert u de naam die wordt voorgesteld door de bank.

Elke nieuwe rekening wordt standaard in euro geopend. Wilt u dit aanpassen? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder.

Wilt u verfijnen welke van uw gebruikers deze rekening te zien krijgt, dan raden we u aan om na het openen naar de Gebruikers te gaan in Admin.

Stap 3. Uw rekeninguittreksels

Standaard krijgt u uw uittreksels voor deze nieuwe rekening online en verschijnen ze wekelijks op zaterdag. U vindt er de transacties in van de voorbije week, tot en met vrijdag. Wilt u die instellingen veranderen? Ga dan in het hoofdmenu naar Overzicht rekeningen nadat u deze rekening heeft aangemaakt. Klik op het menu naast de nieuwe rekening en kies Uittreksels.

Stap 4. Teken uw aanvraag

Uw rekening is klaar om geopend te worden. U kan de gegevens nog even nakijken. Klik onderaan het scherm op Tekenen om uw elektronische handtekening te zetten.

Stap 5: De zichtbaarheid van de rekeningen instellen

Uw nieuwe rekening is standaard zichtbaar voor iedere gebruiker die Alle rekeningen van dit type kan zien. Wilt u dat een gebruiker die een Beperkte lijst van rekeningen kan zien, ook deze rekening kan zien? Ga dan naar Admin en Producten. Klik op het menu naast uw nieuw geopende rekening en kies Zichtbaarheid beheren. In het volgende scherm kunt u het vakje voor de gebruikers die deze rekening moeten kunnen zien, aanvinken.

Opgelet: Deze elektronische handtekening is bindend.

De rekening is beschikbaar via Easy Banking Business zodra alle nodige handtekeningen werden verzameld.

Waar vind ik de tarieven voor nieuwe rekeningen?

U kan op elk nieuw type rekening klikken om meer informatie over deze rekening te krijgen. Onderaan de pagina Een rekening openen, vindt u ook een link naar een Vergelijkend overzicht en tarieven.

Wat is een termijnrekening?

De termijnrekening is een flexibele spaarformule, waarbij u zelf kiest in welke munt u spaart, voor welke bedragen en looptijden en volgens welke interestformule, welke rente en welke aflossing van kapitaal. U weet met een termijnrekening precies wanneer u welk bedrag zal ontvangen en u betaalt geen beheerskosten.

Waar kan ik mijn eerder geëxporteerde verrichtingen downloaden?

Ga daarvoor in het menu naar Rekeningen en Verrichtingen zoeken. Al uw downloadverzoeken ziet u in de lijst onderaan het scherm. De gegevens die u exporteert, kan u opslaan als csv- of PDF-bestand. U kan die bestanden openen, bewerken of opslaan in een ander programma, zoals uw boekhoudpakket.

Wilt u downloadverzoeken uit de lijst verwijderen? Klik op het menu naast het verzoek en kies Verwijderen.

Wat betekent de status van mijn downloadverzoek?

Onderaan het scherm Verrichtingen zoeken ziet u een lijst van de verschillende downloadverzoeken die u hebt ingegeven. Gebruik de knop Vernieuwen om de lijst van uw verzoeken bij te werken.

Downloadverzoeken kunnen de volgende status hebben:

 • In verwerking: uw downloadverzoek is aangevraagd, maar het bestand werd nog niet gegenereerd.
 • Beschikbaar: uw bestand staat klaar om te downloaden.
 • Beschikbaar maar onvolledig: uw bestand is te groot. Verfijn de zoekparameters om een kleiner aantal resultaten te verkrijgen.
 • Mislukt: uw downloadverzoek is mislukt. Probeer het opnieuw.

Waar kan ik mijn interesten raadplegen?

Heeft u een spaarrekening, dan kan u in het Overzicht rekeningen op het menu klikken naast de rekening in kwestie om uw Interesten te raadplegen. Zo kan u gedetailleerde informatie vinden over de verworven interesten en premies:

 • een overzicht van de verworven en/of betaalde basisrente, getrouwheids- en aangroeipremie vanaf het begin van de huidige kapitalisatieperiode tot op vandaag;
 • een overzicht van de te verwerven getrouwheids- en aangroeipremies als het saldo van uw spaarrekening ongewijzigd blijft;
 • een overzicht van de betaalde interesten en premies tijdens alle kapitalisatieperiodes van het vorige kalenderjaar. Deze interesten en premies werden berekend op basis van de evolutie van het saldo op uw spaarrekening tijdens de voorbije kapitalisatieperiodes en de evolutie van de basisrente, getrouwheids- en aangroeipremie tijdens dezelfde periode.

Kan ik een opvraging simuleren?

Heeft u een spaarrekening, dan kan u in het Overzicht rekeningen op het menu klikken naast de rekening in kwestie om een Opvraging te simuleren. Zo kan u zien welk effect het opvragen van een bedrag van uw rekening heeft. Geef het bedrag en de datum van de opvraging in om te zien op welke manier de nog te verwerven premies beïnvloed worden.

Hoe zoek ik een specifieke derdenrekening op?

In het overzicht Uw derdenrekeningen krijgt u standaard de 50 laatst geopende rekeningen te zien. Wilt u een specifieke rekening opzoeken, gebruik dan de filters bovenaan de pagina.

U kan sorteren op:

 • de status van de rekeningen: is de rekening actief of afgesloten?
 • het rekeningtype: zoek bijvoorbeeld op zichtrekeningen of bepaalde beroepsrekeningen
 • het rekeningnummer;
 • de naam van het 'dossier';

Geef tot slot nog op of u wilt filteren op de laatste 50 geopend rekeningen, of alle rekeningen.

Klik op Zoeken om de zoekopdracht te starten, en op Criteria verwijderen

om uw zoekopdracht te resetten.

Hoe open ik een nieuwe derdenrekening of rubriekrekening?

Heeft u al een derdenrekening in uw contract? Dan kan u online nieuwe rubriekrekeningen of derdenrekeningen openen. Ga daarvoor naar het overzicht Uw derdenrekeningen en klik op de hyperlinks onderaan de pagina.

Geef uw nieuwe derdenrekening een (dossier)naam en volg de instructies op het scherm.

Hoe sluit ik een derdenrekening of rubriekrekening af?

Bent u notaris, advocaat of gerechtsdeurwaarder? Dan kan u online bestaande rubriekrekeningen of individuele derdenrekeningen afsluiten.

Ga daarvoor naar het overzicht Uw derdenrekeningen. Klik op het menu naast de rekening die u wilt verwijderen en klik vervolgens op Vraag tot afsluiting.

Wat is een rubriekrekening?

Ontvangt u als notaris gelden van derden, dan moet u ze binnen de dertig dagen rubriceren op een geïndividualiseerde rubriekrekening. Die sommen, noch de interesten erop, behoren tot uw eigen vermogen.

In Easy Banking Business kan u per dossier één rubriekrekening openen. Deze nieuwe derdenrekening is meteen beschikbaar wanneer u ze aanmaakt en u kan ze vinden in uw overzicht Derdenrekeningen. Zo blijven de geldsommen van uw cliënten netjes gescheiden van uw eigen patrimonium.

Wat kan ik met mijn derdenrekeningen doen?

Heeft u de juiste rechten, dan kan u met een derdenrekening overschrijvingen doen, doorlopende opdrachten aanmaken, verrichtingen opzoeken en meer.

Ga daarvoor naar het overzicht Uw derdenrekeningen.

Gebruik eventueel de filters bovenaan om de juiste derdenrekening op te zoeken. Klikt u op het menu naast de rekening in kwestie, dan kan u:

 • De historiek bekijken met verrichtingen die op de rekening zijn gebeurd.
 • Specifieke verrichtingen opzoeken op basis van onder meer het rekeningnummer van de tegenpartij, type verrichting of bedrag.
 • Geweigerde verrichtingen bekijken.
 • Overschrijvingen en overschrijvingen met memodatum uitvoeren of doorlopende opdrachten aanmaken.
 • Overschrijvingsbestanden importeren vanuit bijvoorbeeld uw boekhoudprogramma.
 • Domiciliëringen bekijken en beheren, inclusief volmachten, invorderingen en blokkeringen.
 • Uittreksels raadplegen. Wilt u online rekeninguittreksels voor een rekeningen aanvragen of de frequentie aanpassen? Klik dan op het menu naast de rekening en kies Uittreksels. Volg de link Beheren online rekeninguittreksels.

Hoe zoek ik specifieke verrichtingen op?

Verrichtingen opzoeken kan in het scherm Verrichtingen zoeken. In dit scherm kan u uw rekeningen doorzoeken en downloadt u bestanden die u eerder hebt aangemaakt. U kan die zoekresultaten bekijken, of opslaan als csv- of pdf-bestand.

Stap 1: Een rekening selecteren

Kies in het scherm Verrichtingen zoeken de rekening of rekeningen die u wilt doorzoeken door het vakje voor de rekening aan te vinken en klik op Volgende.

Als u veel rekeningen hebt, kan u de filterfunctie bovenaan gebruiken. Voer het type rekening, het rekeningnummer, de valuta of, voor derdenrekeningen, de bestandsnaam in.

De knop Criteria wissen verwijdert de ingevoerde criteria.

Stap 2: Zoekcriteria kiezen

Zoek transacties op de rekening(en) die u hebt geselecteerd.

Geef eerst de periode op waarin u wilt zoeken.

U kan uw zoekopdracht verfijnen door een tegenpartij op te geven – daarvoor kiest u een bewaarde begunstigde of voert u een rekeningnummer in. Als u transacties met een bepaald bedraag zoekt, kan u dat opgeven in het keuzemenu.

Klik op Uitgebreid zoeken om uw zoekopdracht verder te verfijnen met criteria als Munt van de verrichting, Bedrag van de verrichting, Debitering/Creditering of Zoeken op tekst.

U kan transacties opzoeken van 18 maanden geleden tot middernacht de dag voordien.

Klik op Zoeken om uw zoekopdracht te starten en de resultaten op het scherm weer te geven.

Stap 3: Resultaten bekijken of exporteren

In het volgende scherm vindt u de resultaten van uw zoekopdracht. U kan de lijst overlopen met behulp van de pijltjesknoppen of de resultaten exporteren naar pdf- of csv-formaat. Nadat u een formaat gekozen hebt, klikt u op de knop Downloaden om de resultaten te downloaden.

Stap 4: Geëxporteerde resultaten downloaden

De gegevens die u exporteert, kan u opslaan als csv- of pdf-bestand. U kan die bestanden openen, bewerken of opslaan in een ander programma, zoals uw boekhoudpakket.

U krijgt voor geëxporteerde bestanden automatisch een downloadverzoek. Voor erg grote bestanden kan dit even duren. Krijgt u geen automatisch downloadverzoek? Ga dan terug naar Verrichtingen zoeken. Uw downloadverzoeken ziet u in de lijst onderaan dit scherm. Zodra ze hier de status ‘Beschikbaar’ krijgen, kan u ze downloaden.

Wilt u downloadverzoeken uit de lijst verwijderen? Klik op het menu naast het verzoek en kies Verwijderen.

Hoe kan ik rekeninguittreksels raadplegen en printen?

Ga in het menu Rekeningen naar Uittreksels. Daar kan u klikken op de rekening in kwestie om de uittreksels te raadplegen. Klik in het volgende scherm op het pdf-bestand dat u wilt bekijken. U kan dit bestand ook rechtstreeks uitprinten.

Uw rekeninguittreksels blijven 10 jaar beschikbaar en u kan ze zo vaak als u wilt raadplegen en printen.

Wilt u meerdere uittreksels raadplegen, of uittreksels voor verschillende rekeningen bekijken, dan raden we u aan om de downloadfunctie te gebruiken.

Hoe download ik rekeninguittreksels?

Ga in het menu Rekeningen naar Uittreksels. Onderaan het scherm kan u alle rekeningen aanvinken waarvoor u uittreksels wilt downloaden. Klik op de knop Downloaden, onderaan. In het volgende scherm kan u nog aangeven welke berichten er in uw download moeten worden opgenomen. Klik op Bevestigen om uw download te laten aanmaken.

Houd er rekening mee dat u de rekeninguittreksels niet onmiddellijk kan downloaden. Er wordt eerst een ZIP-bestand aangemaakt met alle gevraagde rekeninguittreksels. Dat kan even duren, afhankelijk van het aantal rekeninguittreksels en hun grootte. U vindt het bestand in het overzicht Uittreksels, onder Downloadverzoeken.

Goed om weten: wanneer er nieuwe rekeninguittreksels beschikbaar zijn, verschijnt er een icoontje in de kolom Nog niet gedownload. Van zodra u de rekeninguittreksels gedownload hebt, verdwijnt het icoontje.

Denk eraan: deze bewerkingen zijn alleen mogelijk voor rekeningen waarvoor u al online rekeninguittreksels hebt aangevraagd. Alle andere rekeningen komen dus niet voor in deze lijst.

Hoe vraag ik online rekeninguittreksels aan?

Ga in het menu naar Rekeningen en kies Uittreksels. In het volgende scherm klikt u op de link Beheren online rekeninguittreksels.

Vink de gewenste rekening(en) aan in Rekeningen zonder online rekeninguittreksels, bovenaan het scherm. Heeft u veel rekeningen, dan kan u de filters gebruiken. Wilt u alle rekeningen meteen selecteren, kruis dan Alles selecteren aan. Klik vervolgens op Activeer online rekeninguittreksels en bevestig uw keuze.

U kan de frequentie wijzigen door in het volgende scherm te klikken op Beheren, of door terug te gaan naar het scherm Beheren online rekeninguittreksels.

Belangrijk: De online rekeninguittreksels vervangen de rekeninguittreksels die u nu nog via de post krijgt toegestuurd of die u via de Self-automaat afdrukt. Denk eraan dat u de overstap naar online rekeninguittreksels zelf niet ongedaan kunt maken. Online rekeninguittreksels zijn gratis beschikbaar voor een periode van 10 jaar en dit vanaf 1.1.2012.

Hoe pas ik de frequentie van mijn online rekeninguittreksels aan?

Ga in het menu naar Rekeningen en kies Uittreksels. In het volgende scherm klikt u op de link Beheren online rekeninguittreksels.

Onderaan het scherm staan de rekeningen waarvoor u al online rekeninguittreksels hebt aangevraagd. Vink de rekeningen aan die u wilt aanpassen en klik op Wijzig frequentie.

In het volgende scherm kiest u de frequentie en afsluitdatum van de uittreksels voor deze rekeningen.

Hoe kan ik rekeninguittreksels voor derdenrekeningen raadplegen en printen?

Ga in het menu Rekeningen naar Uittreksels derdenrekeningen. Daar kan u klikken op de rekening in kwestie om de uittreksels te raadplegen. Klik in het volgende scherm op het pdf-bestand dat u wilt bekijken. U kan dit bestand ook rechtstreeks uitprinten.

Uw rekeninguittreksels blijven 10 jaar beschikbaar en u kan ze zo vaak als u wilt raadplegen en printen.

Wilt u meerdere uittreksels raadplegen, of uittreksels voor verschillende rekeningen bekijken, dan raden we u aan om de downloadfunctie te gebruiken.

Hoe download ik rekeninguittreksels voor derdenrekeningen?

Ga in het menu Rekeningen naar Uittreksels derdenrekeningen. Onderaan het scherm kan u alle rekeningen aanvinken waarvoor u uittreksels wilt downloaden. Klik op de knop Downloaden, onderaan. In het volgende scherm kan u nog aangeven welke berichten er in uw download moeten worden opgenomen. Klik op Bevestigen om uw download te laten aanmaken.

Houd er rekening mee dat u de rekeninguittreksels niet onmiddellijk kan downloaden. Er wordt eerst een ZIP-bestand aangemaakt met alle gevraagde rekeninguittreksels. Dat kan even duren, afhankelijk van het aantal rekeninguittreksels en hun grootte. U vindt het bestand in het overzicht Uittreksels derdenrekeningen, onder Downloadverzoeken.

Goed om weten: wanneer er nieuwe rekeninguittreksels beschikbaar zijn, verschijnt er een icoontje in de kolom Nog niet gedownload. Van zodra u de rekeninguittreksels gedownload hebt, verdwijnt het icoontje.

Denk eraan: deze bewerkingen zijn alleen mogelijk voor rekeningen waarvoor u al online rekeninguittreksels hebt aangevraagd. Alle andere rekeningen komen dus niet voor in deze lijst.

Hoe vraag ik online rekeninguittreksels aan?

Ga in het menu naar Rekeningen en kies Uittreksels derdenrekeningen. In het volgende scherm klikt u op de link Beheren online rekeninguittreksels - Derdenrekeningen.

Vink de gewenste rekening(en) aan in Rekeningen zonder online rekeninguittreksels, bovenaan het scherm. Heeft u veel rekeningen, dan kan u de filters gebruiken. Wilt u alle rekeningen meteen selecteren, kruis dan Alles selecteren aan. Klik vervolgens op Activeer online rekeninguittreksels en bevestig uw keuze.

U kan de frequentie wijzigen door in het volgende scherm te klikken op Beheren, of door terug te gaan naar het scherm Beheren online rekeninguittreksels - Derdenrekeningen.

Belangrijk: De online rekeninguittreksels vervangen de rekeninguittreksels die u nu nog via de post krijgt toegestuurd of die u via de Self-automaat afdrukt. Denk eraan dat u de overstap naar online rekeninguittreksels zelf niet ongedaan kunt maken. Online rekeninguittreksels zijn gratis beschikbaar voor een periode van 10 jaar en dit vanaf 1.1.2012.

Hoe pas ik de frequentie van mijn online rekeninguittreksels aan voor derdenrekeningen?

Ga in het menu naar Rekeningen en kies Uittreksels derdenrekeningen. In het volgende scherm klikt u op de link Beheren online rekeninguittreksels - derdenrekeningen.

Onderaan het scherm staan de rekeningen waarvoor u al online rekeninguittreksels hebt aangevraagd. Vink de rekeningen aan die u wilt aanpassen en klik op Wijzig frequentie.

In het volgende scherm kiest u de frequentie en afsluitdatum van de uittreksels voor deze rekeningen.

Hoe download ik mijn elektronische rapportering?

Om elektronische rapportering te downloaden gaat u in het menu naar Historiek en klikt u op Rapportering. Daar vindt u de beschikbare downloads.

Heeft u erg veel downloads, dan kan u het overzicht verfijnen via de filter bovenaan.

Vink de bestanden aan die u wilt downloaden, en kies onderaan of u ze als één gegroepeerd bestand wilt downloaden, of als afzonderlijke bestanden. Hou er rekening mee dat de totale omvang van uw bestanden maximaal 10 MB voor CODA of 50 MB voor XML mag zijn.

Let op: Het overzicht voor CODA-rapportering wordt beperkt tot maximaal 1.500 CODA rapporteringsbestanden en enkel tot bestanden die in de laatste 14 (werk)dagen werden gegenereerd. Indien u andere CODA rapporteringsbestanden wilt terugvinden – bijvoorbeeld van langer geleden – of het getoonde overzicht wilt verfijnen, klik dan onderaan op de link Een CODA-bestand zoeken.

Wat is CODA-rapportering?

CODA, het gecodeerde dagafschrift, is een elektronisch bestand dat de gegevens van uw rekeninguittreksels en hun bijlagen bevat. Elke beweging op uw rekening wordt via de eigen codificatie in een gestructureerde vorm weergegeven, zodat uw IT-systeem ze kan herkennen en boeken. In een CODA-afschrift vindt u alleen geboekte verrichtingen, nog niet uitgevoerde verrichtingen worden niet gerapporteerd. In Easy Banking Business ontvangt u een CODA-rapport voor elke werkdag (ook op zaterdag).

U kan ook afzonderlijke rapporten aanvragen voor bijvoorbeeld onbetaalde domiciliëringen.

Een contractbeheerder kan in Easy Banking Business online CODA-rapportering inschakelen voor alle rekeningen in het contract. Hou er rekening mee dat dit kosten met zich mee kan brengen.

Wat is XML-rapportering (CAMT053)?

De XML CAMT053, of het rekeninguittreksel end of day, is een elektronisch bestand (internationaal formaat) dat de gegevens van uw rekeninguittreksels en hun bijlagen bevat.

Elke beweging op uw rekening (louter financiële verrichtingen, maar ook betalingen en inningen) wordt weergegeven in een gestructureerde vorm, zodat elk IT-systeem dat aangepast is aan het XML-formaat, ze duidelijk kan herkennen en inboeken. U kan ervoor opteren uw rapport in Febelfin- of CGI-formaat te ontvangen, afhankelijk van de noden van uw boekhoudsysteem.

Om XML-rapportering in te schakelen voor een rekening in uw contract, belt u de helpdesk. Hou er rekening mee dat dit kosten met zich kan meebrengen.

Hoe schakel ik rapportering in voor een rekening?

Een contractbeheerder kan in Easy Banking Business online CODA-rapportering inschakelen voor rekeningen in het contract. Hou er rekening mee dat hier kosten mee gepaard kunnen gaan.

Om rapportering in te schakelen, gaat u als contractbeheerder naar Admin en kiest u daar voor Elektronische Rapportering.

In dat scherm kan u de instellingen voor elk van de rekeningen in uw contract bekijken door op het menu te klikken naast de rekening in kwestie en te kiezen voor Details. Om rapportering in te schakelen voor een nieuwe rekening, klikt u op de knop Rekening toevoegen onderaan dit scherm.

Als u derdenrekeningen hebt, kan u de rapportering daarvoor aanpassen in het tabblad Derdenrekeningen. U kan de derdenrekening vinden in de lijst, of bovenaan Zoeken op een rekeningnummer of dossiernaam. De knop Criteria resetten verwijdert de ingevoerde zoekgegevens.

Opgelet: de activering van de elektronische rapportering in uw Easy Banking Business-contract staat los van de andere kanalen, zoals Isabel. Werd de elektronische rapportering bijvoorbeeld al voor een specifieke rekening geactiveerd in een Isabel-contract, dan zal ze niet automatisch ook geactiveerd zijn in uw Easy Banking Business-contract.

Hoe pas ik de rapportering voor een rekening aan?

Een contractbeheerder kan in Easy Banking Business online CODA-rapportering inschakelen en aanpassen voor rekeningen in het contract. Hou er rekening mee dat hier kosten mee gepaard kunnen gaan.

Ga als contractbeheerder naar de Admin en kies daar voor Elektronische Rapportering. Klik op het menu naast de rekening die u wilt aanpassen en kies Wijzigen. U kiest onder meer of u al dan niet een rapport wilt ontvangen als er geen verrichtingen waren op de rekening.

Let op: bel de helpdesk om CODA-rapportering voor een rekening uit te schakelen, geavanceerde opties of gedeeltelijke rapporten aan te vragen, of rapportering in XML-formaat in te schakelen.

Wat is MT940-rapportering?

Met het MT940- of SWIFT-formaat kan u een lijst van uw financiële verrichtingen exporteren om te gebruiken in uw boekhoudsoftware. MT940-rapportering is alleen beschikbaar voor rekeningen in een Isabel-contract.

Kan ik een specifiek rapporteringsbestand opzoeken?

Via de zoekfunctie voor CODA- en XML-rapporteringsbestanden, kunt u specifieke bestanden opzoeken.

Ga daarvoor in het menu naar Rekeningen en klik onder Historiek op Rapportering. Onderaan de pagina vindt u een link naar Een CODA- of XML-bestand opzoeken.

Kies nog het type bestand dat u wilt opzoeken en vul uw zoekopdracht in op het volgende scherm.

Waar kan ik mijn eerder geëxporteerde verrichtingen downloaden?

Ga daarvoor in het menu naar Rekeningen en Verrichtingen zoeken. Al uw downloadverzoeken ziet u in de lijst onderaan het scherm. De gegevens die u exporteert, kan u opslaan als csv- of PDF-bestand. U kan die bestanden openen, bewerken of opslaan in een ander programma, zoals uw boekhoudpakket.

Wilt u downloadverzoeken uit de lijst verwijderen? Klik op het menu naast het verzoek en kies Verwijderen.

Wat betekent de status van mijn downloadverzoek?

Onderaan het scherm Verrichtingen zoeken ziet u een lijst van de verschillende downloadverzoeken die u hebt ingegeven. Gebruik de knop Vernieuwen om de lijst van uw verzoeken bij te werken.

Downloadverzoeken kunnen de volgende status hebben:

 • In verwerking: uw downloadverzoek is aangevraagd, maar het bestand werd nog niet gegenereerd.
 • Beschikbaar: uw bestand staat klaar om te downloaden.
 • Beschikbaar maar onvolledig: uw bestand is te groot. Verfijn de zoekparameters om een kleiner aantal resultaten te verkrijgen.
 • Mislukt: uw downloadverzoek is mislukt. Probeer het opnieuw.

Hoe zoek ik specifieke verrichtingen op?

Verrichtingen opzoeken kan in het scherm Verrichtingen zoeken. In dit scherm kan u uw rekeningen doorzoeken en downloadt u bestanden die u eerder hebt aangemaakt. U kan die zoekresultaten bekijken, of opslaan als csv- of pdf-bestand.

Stap 1: Een rekening selecteren

Kies in het scherm Verrichtingen zoeken de rekening of rekeningen die u wilt doorzoeken door het vakje voor de rekening aan te vinken en klik op Volgende.

Als u veel rekeningen hebt, kan u de filterfunctie bovenaan gebruiken. Voer het type rekening, het rekeningnummer, de valuta of, voor derdenrekeningen, de bestandsnaam in.

De knop Criteria wissen verwijdert de ingevoerde criteria.

Stap 2: Zoekcriteria kiezen

Zoek transacties op de rekening(en) die u hebt geselecteerd.

Geef eerst de periode op waarin u wilt zoeken.

U kan uw zoekopdracht verfijnen door een tegenpartij op te geven – daarvoor kiest u een bewaarde begunstigde of voert u een rekeningnummer in. Als u transacties met een bepaald bedraag zoekt, kan u dat opgeven in het keuzemenu.

Klik op Uitgebreid zoeken om uw zoekopdracht verder te verfijnen met criteria als Munt van de verrichting, Bedrag van de verrichting, Debitering/Creditering of Zoeken op tekst.

U kan transacties opzoeken van 18 maanden geleden tot middernacht de dag voordien.

Klik op Zoeken om uw zoekopdracht te starten en de resultaten op het scherm weer te geven.

Stap 3: Resultaten bekijken of exporteren

In het volgende scherm vindt u de resultaten van uw zoekopdracht. U kan de lijst overlopen met behulp van de pijltjesknoppen of de resultaten exporteren naar pdf- of csv-formaat. Nadat u een formaat gekozen hebt, klikt u op de knop Downloaden om de resultaten te downloaden.

Stap 4: Geëxporteerde resultaten downloaden

De gegevens die u exporteert, kan u opslaan als csv- of pdf-bestand. U kan die bestanden openen, bewerken of opslaan in een ander programma, zoals uw boekhoudpakket.

U krijgt voor geëxporteerde bestanden automatisch een downloadverzoek. Voor erg grote bestanden kan dit even duren. Krijgt u geen automatisch downloadverzoek? Ga dan terug naar Verrichtingen zoeken. Uw downloadverzoeken ziet u in de lijst onderaan dit scherm. Zodra ze hier de status ‘Beschikbaar’ krijgen, kan u ze downloaden.

Wilt u downloadverzoeken uit de lijst verwijderen? Klik op het menu naast het verzoek en kies Verwijderen.

Hoe maak ik een nieuwe overschrijving?

Ga in het menu naar Betalingen en kies Nieuwe overschrijving.

Daar kan u het bedrag en de begunstigde(n) invoeren.

Hoeveel kost een dringende betaling?

De laatste versie van onze tarieven vindt u hier

Wanneer ontvangt de begunstigde mijn betaling?

Standaard wordt uw betaling de volgende werkdag gestort naar de bank van de begunstigde. Wilt u een uitgestelde betaling invoeren, dan kan dat onder Uitvoeringsdatum. De bank van de begunstigde ontvangt uw betaling dan tot twee dagen na de uitvoeringsdatum.

Voor betalingen die nog dezelfde dag moeten gebeuren, vinkt u Ja aan bij Dringende betaling. Hiervoor kan een vergoeding worden gevraagd.

Welke rekeningnummers kan ik gebruiken?

In Easy Banking business kan u Europese en internationale betalingen uitvoeren. U hoeft daarvoor niet de BIC-code van uw begunstigden in te voeren. Easy Banking Business bepaalt automatisch de BIC code aan de hand van het IBAN-rekeningnummer dat u invoert.

Heeft u alleen een oud BBAN-nummer van uw begunstigde? Geef Vul het dan in order BBN, samen met de adresgegevens van de begunstigde. Easy Banking Business zet het automatisch voor u om in het corresponderende IBAN-nummer.

Waar vind ik mijn opgeslagen overschrijvingen terug?

Om bevestigde, maar nog niet getekende overschrijvingen te openen en ze bijvoorbeeld aan te passen of te handtekenen, gaat u in de linkerkolom naar Verrichtingen Ondertekenen. Klik op het menu naast een overschrijving om ze te tekenen of te weigeren.

Welke bestanden kan ik importeren?

Via deze functie kan u overschrijvingsbestanden uit uw financiële software importeren in uw online banking platform. De volgende formaten worden ondersteund:

 • CIRI-FBF 128
 • XML-formaten PAIN.001.001.02 en PAIN.001.001.03.kenen of te weigeren.

U kunt bestanden opladen met een grootte van maximum 10 MB.

Hoe lang blijft een geïmporteerd bestand beschikbaar?

Een geïmporteerd bestand blijft maximaal dertig dagen beschikbaar. Tijdens deze periode kan u, afhankelijk van uw gebruikersrechten, een bestand tekenen of bevestigen. Bestanden die na dertig dagen nog niet werden behandeld, worden automatisch verwijderd.

Wat is een doorlopende opdracht?

Een doorlopende opdracht gebruikt u om een regelmatig terugkerend vast bedrag (handelshuur, een afbetaling, een bedrag naar een spaarrekening) op een vaste datum automatisch over te schrijven.

Opgelet: Dit is niet hetzelfde als een domiciliëring. Met een domiciliëring vraagt u aan een leverancier om facturen rechtstreeks aan de bank aan te bieden, die ze dan betaalt.

Hoe maak ik een nieuwe doorlopende opdracht aan?

Een gebruiker met de rechten om overschrijvingen te maken, kan een doorlopende opdracht opstellen.

Ga in het menu Rekeningen naar Doorlopende opdracht. Klik hier onderaan op de knop Nieuwe doorlopende opdracht.

Stap 1. Geef de betrokken partijen in

Kies de rekening waarvan u de overschrijving wilt maken en geef de begunstigde aan.

U kan een doorlopende opdracht maken naar één van uw eigen rekeningen, naar een bewaarde begunstigde, of u kan een nieuwe begunstigde aanmaken. Geef voor die laatste het IBAN-nummer en een naam in.

Stap 2. Vul de details aan

In het volgende scherm geeft u nog het bedrag in en kies u onder meer hoe vaak en wanneer de doorlopende opdracht wordt uitgevoerd.

U geeft hier ook aan of u een debetbericht wilt voor de opdracht, en of u een mededeling wilt toevoegen.

Vul alle velden in en druk op Volgende om uw opdracht te voltooien.

Stap 3. Bevestig of teken uw nieuwe doorlopende opdracht

Afhankelijk van uw rechten, kan u als gebruiker de nieuwe doorlopende opdracht ondertekenen, of bevestigen. In het laatste geval wordt ze doorgestuurd naar andere gebruikers voor ondertekening.

Hoe kan ik een doorlopende opdracht stopzetten of aanpassen?

Een gebruiker met de juiste rechten kan doorlopende opdrachten aanpassen. Ga daarvoor naar Doorlopende opdracht in het menu Rekeningen. Klik op het menu naast de doorlopende opdracht in kwestie en kies Verwijderen om de opdracht stop te zetten.

Wilt u ze aanpassen? Klik dan op het menu en Wijzigen. U kan hier onder meer het bedrag en de bijgevoegde mededeling aanpassen.

Waarom heb ik een extra handtekening nodig voor deze verrichting?

Elke gebruiker in Easy Banking Business krijgt rechten toegewezen door de contractbeheerder. Gebruikers met een beperkt profiel kunnen bijvoorbeeld overschrijvingen tot een bepaald bedrag op hun eentje tekenen, terwijl hogere bedragen een extra handtekening vragen.

Kan ik een verrichting nog veranderen of annuleren?

Gebruikers met de juiste rechten kunnen een aangemaakte en bevestigde betaling wijzigen vooraleer ze te ondertekenen. Dit kan via Verrichtingen ondertekenen. Klik op het menu naast de betaling in kwestie en kies Wijzigen.

Hoe maak ik een collectieve overschrijving?

Om een overschrijving met meerdere begunstigden aan te maken, gaat u in het hoofdmenu naar Betalingen en kiest u Overschrijving. Geef hier aan dat u meerdere begunstigden wilt toevoegen.

Stap 1: Vul de gemeenschappelijke details in

Vul uw overschrijving aan. Alle informatie op dit eerste scherm is optioneel. Geef in of u een globaal debet wilt gebruiken, en vul eventueel een standaardbedrag, uitvoeringsdatum en standaardmededeling aan. U kan hier ook debetreferte en reden van betaling opgeven. Noteer tot slot nog of dit om een dringende betaling gaat, en wie er instaat voor de kosten bij een internationale overschrijving.

Klik op Begunstigden toevoegen om verder te gaan.

Stap 2: Voeg begunstigden toe

In het volgende scherm kan u begunstigden toevoegen aan de overschrijving. Bovenaan ziet u de gegevens die u net heeft ingegeven. Onderaan krijgt u de verschillende opties om begunstigden toe te voegen. U kan tot 500 begunstigden aan een collectieve overschrijving toevoegen.

 • begunstigdengroep (standaardselectie): selecteer een groep van begunstigden die eerder is aangemaakt binnen het contract.
 • één van mijn eigen rekeningen: u kan één van uw eigen rekeningen selecteren als begunstigde
 • een opgeslagen begunstigde: Deze optie biedt de mogelijkheid om één van uw opgeslagen begunstigden te selecteren.
 • een nieuwe begunstigde: met deze functionaliteit kan u een volledig nieuwe begunstigde toevoegen. Nadat u de begunstigde hebt toegevoegd, kan u hem of haar ook meteen opslaan.

Klik op Volgende om naar het volgende scherm te gaan. U kan later nog extra begunstigden toevoegen.

Stap 3: Vul de gegevens voor de geselecteerde begunstigden aan

Voor elke begunstigde die u net heeft toegevoegd, geeft u een bedrag in (tenzij u een standaardbedrag koos in het eerste scherm. U kan hier ook een mededeling aangeven.

Er zijn drie soorten mededelingen:

 • Vrije mededeling: Dit is een tekst zonder structuur. De keuze van de tekst staat vrij.
 • Belgische gestructureerde mededeling: In dit veld kan u een standaard Belgische gestructureerde mededeling invoeren. De volgende structuur moet worden aangehouden: +++XXX/XXXX/XXXXX+++
 • Europese gestructureerde mededeling 25 tekens lang, met de letters 'RF' in het begin. Na de letters volgen twee controlecijfers die bevestigen dat de referentie correct zal worden ingevoerd. Het overblijvende gedeelte van de referentie van de crediteur (tot 21 alfanumerieke tekens) is de referentie. De inhoud van de referentie van de crediteur kan zonder enige beperking bepaald worden. Voorbeeld: RF 18 5390 0754 7034 [in dit voorbeeld zijn de controlecijfers '18']

Let op: Als er meer dan 20 begunstigden zijn, dan worden ze op meerdere pagina's getoond. U kan tussen de pagina's navigeren met de navigatieknoppen of de keuzelijst. Als u naar een nieuwe pagina gaat, dan worden de gegevens op de vorige pagina bewaard.

Eens u de informatie hebt aangevuld, kan u naar het overzichtsscherm gaan door te klikken op Overzicht collectief.

Kies Nieuwe begunstigde toevoegen om nog extra begunstigden in uw collectieve overschrijving in te geven. U komt nu terug in het scherm in Stap 2 terecht. U kan deze stappen herhalen tot al uw begunstigden zijn toegevoegd.

Stap 4: Werk uw overschrijving af

In het Overzicht van uw collectieve overschrijving kan u uw gegevens nog eens nakijken. U kan hier de collectieve data wijzigen, nieuwe begunstigden toevoegen of de informatie voor elke al toegevoegde begunstigde aanpassen. Hier kan u ook een of meerdere begunstigden weer verwijderen uit de collectieve overschrijving.

Als uw overschrijving klaar is, kan u ze Opslaan als draft, Bevestigen of, als u daar de rechten toe heeft, Tekenen.

 • Collectieve overschrijvingen die u opslaat als draft, vindt u later terug door in het hoofdmenu te gaan naar Betalingen en daar te klikken op Collectieve betalingen.
 • Collectieve overschrijvingen die u heeft bevestigd staan klaar voor ondertekening in Verrichtingen ondertekenen.
 • Collectieve overschrijvingen worden naar de begunstigden gestuurd zodra alle nodig handtekeningen zijn verzameld.

Hoe raadpleeg ik mijn geweigerde verrichtingen?

Met Easy Banking Business kan u de historiek van uw geweigerde verrichtingen raadplegen zonder dat u daarvoor op uw rekeningafschriften moet wachten. Daarvoor gaat u in het hoofdmenu naar Betalingen en kiest u voor Geweigerde betalingen.

Op deze pagina blijven de geweigerde verrichtingen 6 maanden lang zichtbaar voor al uw rekeningen, terwijl de datum van de laatst geweigerde verrichting gedurende 1 maand in het rood vermeld staat in het scherm Uw rekeningen.

Een verrichting kan onder meer worden geweigerd wegens:

 • ontoereikend saldo (in dit geval wordt de verrichting verscheidene malen aangeboden voor ze wordt geweigerd),
 • verzet op de rekening,

Wanneer een verrichting geweigerd is, moet u ze opnieuw invoeren als u wenst dat ze toch uitgevoerd wordt.

Hoe importeer ik een overschrijvingsbestand?

Ga in het hoofdmenu naar Betalingen en kies Bestand importeren. Via deze functie kan u – afhankelijk van uw gebruikersrecht – bestanden met overschrijvingen uploaden.

Stap 1: Selecteer uw overschrijvingsbestand

Kies Nieuw bestand importeren en klik op Browse in het volgende scherm. Navigeer naar het bestand in kwestie op uw computer en bevestig uw keuze om het op te laden. Eens opgeladen, controleert Easy Banking Business het XML-formaat en wordt nagekeken of het voldoet aan de regels. Afhankelijk van de grootte van het bestand kan dit tot 1 minuut duren.

Let op: Met Easy Banking Business kan u maximaal 10 Mb aan XML-bestanden uploaden. U kan bestanden opladen die aan de volgende twee standaard XML-formaten beantwoorden,

 1. PAIN.001.001.02
 2. PAIN.001.001.03

Stap 2: Kijk uw overschrijvingsbestand na

Zodra de upload is bevestigd, komt u terug in het overzichtsscherm terecht. Wacht tot uw bestand is verwerkt. Een geïmporteerd bestand blijft maximaal 30 dagen beschikbaar. Tijdens deze periode kan u - afhankelijk van uw gebruikersrechten - een bestand tekenen of bevestigen. Bestanden die na 30 dagen niet werden behandeld, worden automatisch verwijderd.

Een bestand kan vier mogelijke statussen hebben:

 • In verwerking : het bestand wordt momenteel gevalideerd. Zodra de validatie is afgerond, wordt de status van het bestand bijgewerkt (zichtbaar na het vernieuwen van het scherm);
 • Te versturen : het bestand is 100% correct gevalideerd en klaar voor verdere verwerking;
 • Deels verworpen : het bestand bevat verkeerde transacties maar is aanvaardbaar voor de bank. Omdat geweigerde transacties niet worden uitgevoerd, kan u er nog altijd voor kiezen het bestand voor uitvoering te verzenden;
 • Verworpen :Een verworpen bestand kan niet voor uitvoering worden verzonden.

Klik op het menu naast een overschrijvingsbestand en kies Detailsom meer informatie te bekijken.

Dit scherm bestaat uit twee delen. Bovenaan ziet u de algemene gegevens van het geïmporteerde overschrijvingsbestand. Onderaan staan de details van de lijsten met collectieve overschrijvingen. U kan collectieve overschrijvingen zoeken aan de hand van verschillende criteria. Maak daarvoor gebruik van de verschillende filters. U kan zo zoeken op Opdrachtgever, Uitvoeringsdatum, Bestand, Munt en Status. Klik op Go om de zoekopdracht te starten. Klik op Wissen om de filters te initialiseren.

Stap 3: Verstuur uw overschrijvingsbestand

Afhankelijk van uw rechten als gebruiker, kan u een gevalideerd overschrijvingsbestand Bevestigen of Tekenen. Overschrijvingsbestanden die u heeft bevestigd staan klaar voor ondertekening in Verrichtingen ondertekenen. Overschrijvingsbestanden worden naar de begunstigden gestuurd zodra alle nodig handtekeningen zijn verzameld.

Kan ik mijn opgeladen overschrijvingsbestanden nog raadplegen?

Klikt u op Details voor een opgeladen overschrijvingsbestand, Dit scherm bestaat uit twee delen.

Bovenaan ziet u de algemene gegevens van het geïmporteerde overschrijvingsbestand.

Onderaan staan de details van de lijsten met collectieve overschrijvingen.

U kunt collectieve overschrijvingen zoeken aan de hand van verschillende criteria. Maak daarvoor gebruik van de verschillende filters. U kunt zoeken op Opdrachtgever, Uitvoeringsdatum, Bestand, Munt en Status. Klik op Go om de zoekopdracht te starten. Klik op Wissen om de filters te initialiseren.

Wat betekent de status van mijn opgeladen overschrijvingsbestand?

Een bestand kan vier mogelijke statussen hebben:

 • In verwerking : het bestand wordt momenteel gevalideerd. Zodra de validatie is afgerond, wordt de status van het bestand bijgewerkt (zichtbaar na het vernieuwen van het scherm);
 • Te versturen : het bestand is 100% correct gevalideerd en klaar voor verdere verwerking;
 • Deels verworpen : het bestand bevat verkeerde transacties maar is aanvaardbaar voor de bank. Omdat geweigerde transacties niet worden uitgevoerd, kan u er nog altijd voor kiezen het bestand voor uitvoering te verzenden;
 • Verworpen :Een verworpen bestand kan niet voor uitvoering worden verzonden.

Wat is Zoomit?

Met Zoomit kan u facturen, creditnota's en loonfiches in elektronische vorm bekijken en betalen.

Opgelet: Wilt u Zoomit gebruiken, dan moet u voor elke verzender eenmalig aanvaarden dat hij via Zoomit facturen kan versturen. Dat doet u door op de naam van de verzender te klikken in het Zoomit-scherm. Ga naar Betalingen in het menu en kies daar Zoomit.

Gebruikt u Zoomit voor het eerst, dan kan het enkele ogenblikken duren vooraleer u uw facturen kan betalen. Om deze wachttijd in te korten, kan u zich afmelden en dadelijk opnieuw aanmelden in Easy Banking Business.

Hoe beheer ik mijn documenten met Zoomit?

Ga in het menu naar Betalingen en Zoomit om een overzicht te vinden van al uw Zoomit-documenten.

Het overzicht bestaat uit drie tabbladen:

 • Facturen te betalen: alle facturen die nog moeten betaald worden.
 • Nieuwe verzenders: verzenders die Zoomit aanbieden maar die u nog niet aanvaard hebt.
 • Documenten: alle facturen en andere documenten die u betaald hebt of aangeduid hebt als betaald.

Zodra een factuur via Zoomit betaald is, vindt u het terug onder het tabblad Documenten. Domiciliëringen komen automatisch onder dit tabblad terecht, zodra u de verzending ervan door de verzender aanvaard hebt. Hertzelfde geldt voor loonfiches.

Hoe betaal ik een factuur met Zoomit?

Ga naar het Zoomit-scherm door in het menu Betalingen en Zoomit.
 1. Kies in het menu naast de betrokken schuldeiser voor de optie Betalen.
 2. U krijgt een vooraf ingevuld overschrijvingsformulier dat u kan afwerken zoals gewoonlijk.

Opgelet: Wilt u Zoomit gebruiken, dan moet u voor elke verzender eenmalig aanvaarden dat hij via Zoomit facturen kan versturen. Dat doet u door op de naam van de verzender te klikken in het Zoomit-scherm. Ga naar Betalingen in het menu en kies daar Zoomit.

Gebruikt u Zoomit voor het eerst, dan kan het enkele ogenblikken duren vooraleer u uw facturen kan betalen. Om deze wachttijd in te korten, kan u zich afmelden en dadelijk opnieuw aanmelden in Easy Banking Business.

Een factuur die ik al betaald heb is nog zichtbaar in Zoomit

Hebt u een factuur betaald op een andere manier dan Zoomit of is ze nog zichtbaar onder Nieuwe facturen?

 1. Kies in het menu naast factuur voor de optie Aanduiden als betaald. De factuurgegevens verschijnen.
 2. Klik op Bevestigen. Uw factuur wordt opgenomen onder Documenten met als status Elders betaald.

Opgelet:

 • Deze bevestiging heeft geen invloed op de effectieve betaling van de factuur.
 • Deze bevestiging wordt niet doorgestuurd naar de verzender.

Wie contacteren in geval van vragen?

Wilt u meer informatie over de gegevens vermeld in de documenten aangeboden via Zoomit? Contacteer dan de onderneming die de documenten heeft opgesteld.

Hoe voeg ik een nieuwe begunstigde toe?

Om uw overschrijvingen te vereenvoudigen kan u een lijst met nationale en internationale begunstigden aanmaken. Die begunstigden kan u manueel invoeren of via een bestand importeren.

Ga daarvoor in het menu naar Betalingen en kies onder Overschrijvingen voor Begunstigden.

Manueel invoeren

Klik hier op Nieuwe begunstigde en vul de gegevens in. Hou er rekening mee dat het rekeningnummer (IBAN), de naam en het land verplicht zijn.

U kan voor de begunstigde een specifieke terugkerende mededeling invoeren. Die zal automatisch verschijnen bij elke verrichting naar deze begunstigde. U kan bovendien persoonlijke commentaar toevoegen, maar die zal alleen zichtbaar zijn op het raadpleegscherm van de begunstigden.

Om de nieuwe begunstigde meteen toe te voegen aan een groep, selecteert u de groep(en) waaraan u hem of haar wilt toevoegen. Met de pijl > kunt u een groep overbrengen van het linkerscherm naar het rechterscherm.

Zodra de gegevens gevalideerd zijn met de knop Bevestigen, verschijnt de nieuwe begunstigde in de lijst.

Begunstigden importeren

Klik onderaan het scherm op de knop Importeren en laadt uw bestand op.

Let op: alleen bestanden in XML-formaat worden geaccepteerd. Bestanden moeten bovendien kleiner zijn dan 3 MB.

Hoe verwijder ik een begunstigde?

Ga daarvoor in het menu naar Betalingen en kies onder Overschrijvingen voor Begunstigden.

Klik op het menu naast de begunstigde in kwestie en kies Verwijderen. Klik op de knop Bevestigen. De begunstigde wordt verwijderd uit de lijst.

Hoe wijzig ik een begunstigde?

Ga daarvoor in het menu naar Betalingen en kies onder Overschrijvingen voor Begunstigden.

Klik op het menu naast de begunstigde in kwestie en kies Wijzigen. Op het wijzigingsscherm vindt u alle bewaarde gegevens. Elk veld kan worden gewijzigd.

Hoe maak of wijzig ik een groep van begunstigden?

Ga daarvoor in het menu naar Betalingen en kies onder Overschrijvingen voor Begunstigden.

Klik onderaan op de knop Groepenbeheer. U kan hier een nieuwe groep van begunstigden aanmaken via de knop Nieuwe groep. Vink in het volgende scherm de begunstigden aan die u aan de groep wilt toevoegen en klik op Toevoegen aan groep. Geef nog een groepsnaam op en ga naar het volgende scherm om te bevestigen.

Wilt u een groep wijzigen, klik dan op het menu naast de groep in kwestie en kies Wijzigen. U kan nu begunstigden uit de groep verwijderen door ze aan te vinken onder Geselecteerde begunstigden in deze groep en te klikken op Selectie verwijderen. Om nieuwe begunstigden aan de groep toe te voegen, vinkt u ze aan onder Beschikbare begunstigden en klikt u op Toevoegen aan groep.

Hoe werken Europese-domiciliëringen of SEPA-domiciliëringen?

Via Europese domiciliëringen kunnen schuldeisers in België en de rest van Europa eenmalige of herhaalde facturen naar klanten sturen. Mits de toestemming van de betaler worden die uitgaven automatisch betaald.

Domiciliëringen betalen

Gebruikt u domiciliëringen voor het uitvoeren van betalingen (als debiteur, dus), dan doet uw leverancier al het nodige. Voor een B2B-domiciliëring (Business to Business domiciliëring) moet u nog wel een mandaat ondertekenen. U beheert uw mandaten door in het menu naar Betalingen te gaan en te klikken op Overzicht domiciliëringen. Klik onderaan het scherm op de link Lijst van uw mandaten.

Domiciliëringen innen

U kan invorderingen die u al verstuurd hebt bekijken en beheren in Easy Banking Business. Zo kan u nagaan of ze aangekondigd of verstuurd zijn en of er gegevens, noodzakelijk voor de verdere behandeling, ontbreken. Ook de details van elke groep invorderingen kan u opvragen. Bovendien kan u indien nodig, groepen invorderingen herroepen of terugbetalen.

Ga daarvoor in het menu naar Betalingen en kies Overzicht invorderingen.

Wat zijn de statussen van een domiciliëring voor debiteuren in Easy Banking Business?

In het scherm Overzicht domiciliëringen vindt u de verschillende Europese domiciliëringen voor de rekeningen in uw contract. Deze zijn gegroepeerd per status.

Aangekondigde invorderingen

Dit zijn de invorderingen die uw schuldeiser naar uw bank heeft gestuurd maar waarvoor uw rekening nog niet werd gedebiteerd.

Die invorderingen worden in deze lijst weergegeven ten vroegste 14 dagen vóór de uitvoeringsdatum en ten laatste:

 • 1 dag vóór de uitvoeringsdatum

U kan de uitvoering van aangekondigde invorderingen weigeren. In dat geval zal de invordering worden voorafgegaan door een rode waarschuwing waarin u wordt meegedeeld dat met uw terugbetalingsverzoek rekening is gehouden.

Uitgevoerde invorderingen

Dit zijn de domiciliëringen waarvoor uw rekening al werd gedebiteerd of die u werden terugbetaald.

Ze worden weergegeven in de lijst gedurende acht weken.

Tot acht weken na de uitvoeringsdatum kunt u de terugbetaling van de aangekondigde invorderingen vragen. In dat geval zal de invordering worden voorafgegaan door een rode waarschuwing waarin u wordt meegedeeld dat met uw terugbetalingsverzoek rekening is gehouden. Het gedebiteerde bedrag zal eveneens worden gecrediteerd.

Niet-uitgevoerde invorderingen

Dit zijn de domiciliëringen waarvoor uw rekening niet werd gedebiteerd, omdat u ze hebt geweigerd.

Ze worden gedurende vier weken weergegeven in deze lijst.

Kan ik een invordering van een domiciliëring weigeren?

Gaat u niet akkoord met de invordering van een Europese domiciliëring, dan kan u de invordering weigeren zolang ze in de rubriek 'Aangeboden invorderingen' staat in uw Overzicht domiciliëringen.

Klik daarvoor in het menu op Overzicht domiciliëringen onder Betalingen. Selecteer de rekening waaraan de domiciliëring gekoppeld is en klik op Go. Kies Weigeren in het menu naast de aangekondigde invordering. Bevestig in het volgende scherm met uw elektronische handtekening.

Kan ik een domiciliëring terugvorderen?

Gaat u niet akkoord met de invordering van een Europese domiciliëring, dan kan u ze terugvorderen tot acht weken nadat uw rekening werd gedebiteerd.

Klik daarvoor in het menu op Overzicht domiciliëringen onder Betalingen. Selecteer de rekening waaraan de domiciliëring gekoppeld is en klik op Go. Kies Terugvordering aanvragen in het menu naast de aangekondigde invordering. Bevestig in het volgende scherm met uw elektronische handtekening.

Wat is een mandaat?

Met een Europese domiciliëring geeft u aan een schuldeiser de toelating (of het mandaat) om via zijn bank een of meer invorderingen naar uw bank te sturen. Uw bank voert de betaling(en) uit zonder uw tussenkomst.

U vindt al uw actieve mandaten in het scherm Europese domiciliëringen. Ga daarvoor in het menu naar Betalingen en kies onder Domiciliëringen voor Mandaten beheren. Klik onderaan het scherm op Lijst van Mandaten.

Waar beheer ik mijn B2B-mandaten voor Europese domiciliëringen?

Daarvoor gaat u in het menu naar Betalingen en kiest u onder Domiciliëringen voor Mandaten beheren. In dat scherm kan u mandaten opzoeken en raadplegen voor elk van uw rekeningen.

Wilt u een mandaat blokkeren of deblokkeren, klik dan onderaan het scherm op Toelatingen op rekeningen beheren.

Wilt u een mandaat bevestigen, klik dan onderaan op Lijst van uw mandaten.

Hoe wijzig of blokkeer ik een mandaat?

Met Easy Banking Business kan u een reeks kenmerken wijzigen die gelinkt zijn aan uw mandaten voor Europese domiciliëringen. Daar zit onder meer de omschrijving van het mandaat bij en het maximumbedrag voor de invordering. U kan uiteraard ook nieuwe mandaten aanmaken.

Ga daarvoor in het menu naar Betalingen en kies onder Domiciliëringen voor Mandaten beheren. Klik nu onderaan het scherm op Lijst van uw mandaten.

Een domiciliëring wijzigen

Klik op het menu naast het mandaat in de lijst Uw mandaten en kies Wijzigen. U kan onder meer een maximumbedrag voor de domiciliëring instellen, of de periodiciteit instellen. Bevestig uw wijzigingen.

Een domiciliëring blokkeren of deblokkeren

Klik op het menu naast het mandaat in de lijst Uw mandaten en kies Blokkeren/deblokkeren. Bevestig in het volgende scherm uw wijzigingen.

Hoe blokkeer ik een domiciliëring?

U kan de toegang tot uw rekeningen blokkeren of beperken zodat bepaalde of alle Europese domiciliëringen niet kunnen uitgevoerd worden. Deze blokkeringen kunnen op elk ogenblik worden verwijderd.

Ga daarvoor in het menu naar Betalingen en kies onder Domiciliëringen voor Machtigingen beheren. De blokkeringen kunnen gebeuren al naargelang het type invordering of al naargelang bepaalde kenmerken van de schuldeiser.

Type

U kan voor uw rekening de volgende types invorderingen al dan niet toe te staan:

 • Alle toekomstige invorderingen
 • Alle B2B-invorderingen
 • Alle eerste en eenmalige invorderingen

Kenmerken

U kan ook uw rekeningen blokkeren in functie van de schuldeiser:

 • De schuldeisersidentificatie (specifiek nummer van de schuldeiser)
 • Het rekeningnummer van de schuldeiser
 • Het land van de schuldeiser

Elke invordering voor een Europese domiciliëring die wordt geblokkeerd, blijft aangekondigd op het scherm met het overzicht van invorderingen, maar wordt voorafgegaan door een blauwe waarschuwing die aangeeft dat deze invordering zal verworpen worden op de uitvoeringsdatum.

Wat is SEPA?

De Single Euro Payments Area, of SEPA, is de zone waarbinnen betaalmiddelen zijn gelijkgesteld om betalingen makkelijker te maken. De SEPA-zone bestaat uit de EU-landen, samen met IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, San Marino, Zwitserland en Monaco. Alle betalingen met kaarten, overschrijvingen en domiciliëringen binnen deze zone worden gezien als ‘interne’ betalingen. Er wordt dus geen onderscheid meer gemaakt tussen deze landen.

Betalingen binnen SEPA gebeuren in euro, ook voor landen die een andere munt gebruiken (zoals bijvoorbeeld Noorwegen).

Wat zijn de statussen van een invordering in Easy Banking Business?

In het scherm Overzicht Invorderingen vindt u de verschillende Europese domiciliëringen voor de rekeningen in uw contract. Ze zijn gegroepeerd per status.

Aangekondigde groepen invorderingen

Dit zijn de invorderingen die u naar uw bank heeft gestuurd maar waarvoor uw rekening nog niet werd gecrediteerd.

U kan een aangekondigde invordering herroepen tot middernacht van de dag voor de uitvoeringsdatum. In dat geval wordt ze niet meer gecrediteerd aan de debiteur en komt ze terecht in niet-uitgevoerde invorderingen.

Uitgevoerde groepen invorderingen

Dit zijn de domiciliëringen waarvoor de rekening van de debiteur al werd gecrediteerd of de invorderingen die u al heeft terugbetaald aan de debiteuren.

U kan hier invorderingen terugbetalen binnen 2 bankwerkdagen na de uitvoeringsdatum van de invordering.

Niet-uitgevoerde groepen invorderingen

Dit zijn de invorderingen waarvoor uw rekening nog niet werd gecrediteerd op de uitvoeringsdatum. Dat kan gebeuren wanneer u een invordering herroepen heeft, of wanneer de bank of de debiteur ze weigert.

U kan een invordering herroepen tot middernacht van de dag voor de uitvoeringsdatum.

Hoe importeer ik invorderingen als schuldeiser?

Ga in het hoofdmenu Betalingen naar Invorderingen en kies Importeren.Hier vind u een lijst met al geïmporteerde bestanden. Kies onderaan Nieuw bestand importeren.

Let op: de bestanden met invorderingen moeten in het XML-formaat (pain.008) staan en mogen niet groter zijn dan 3 MB.

Hoe verstuur ik geïmporteerde invorderingen als schuldeiser?

Nadat u een bestand geïmporteerd heeft, moet u nog bepalen welke groepen invorderingen moeten aangeboden worden.

Ga daarvoor in het menu Betalingen naar Versturen.

Hou daarbij rekening met de volgende termijnen.

 • elke eerste of eenmalige B2C invordering: te versturen ten laatste 1 dag voor de uitvoeringsdatum
 • elke terugkerende B2C invordering: te versturen ten laatste 1 dag voor de uitvoeringsdatum
 • elke B2B invordering: te versturen ten laatste 1 dag voor de uitvoeringsdatum

In uw SDD-schuldeiserscontract staat standaard vermeld dat wanneer u uw groepen van invorderingen aanbiedt na de hierboven vermelde termijnen, de uitvoeringsdatum automatisch gecorrigeerd zal worden zodat ze aan uw debiteuren op de volgende toereikende datum kunnen worden aangeboden.

Hoe maak ik een nieuw mandaat aan als schuldeiser?

Ga in het hoofdmenu Betalingen naar Invorderingen en kies Debiteuren beheren. Hier kan u uw groepen van mandaten beheren, bestaande mandaten aanpassen of verwijderen, of een nieuw mandaat aanmaken.

Waar kan ik mijn (groepen van) mandaten als schuldeiser beheren?

Ga in het hoofdmenu Betalingen naar Invorderingen en kies Debiteuren beheren. Hier kan u uw groepen van mandaten beheren, bestaande mandaten aanpassen of verwijderen, of een nieuw mandaat aanmaken.

Debiteuren wijzigen of verwijderen

Klik op het menu naast een mandaat en kies Wijzigen om het aan te passen, Details om het nader te bekijken of Verwijderen om het uit uw contract te verwijderen.

Groepen van debiteuren bekijken

Klik onderaan scherm Overzicht van de mandaten op de knop Groepen beheren om uw groepen van mandaten te bekijken. Klik naast een groep op het menu en kies Details om meer info over de groep op te vragen. U kan groepen hier ook Wijzigen of Verwijderen.

Groepen van debiteuren aanmaken

Klik onderaan het scherm Beheren groepen mandaten op de knop Een groep aanmaken. In het volgende scherm geeft u de gegevens van de groep op. Klik op Bevestigen en u komt terug in het scherm Beheren groepen mandaten terecht. Klik hier op het menu naast de nieuwe groep en kies Wijzigen om mandaten aan de groep toe te voegen.

Hoe maak ik een nieuwe invordering of groep invorderingen aan als schuldeiser?

U kan online een groep invorderingen aanmaken op basis van de mandaten die u terugvindt in de lijst Debiteuren beheren. Ga in het hoofdmenu naar Betalingen en klik op Aanmaken in de kolom Invorderingen. In dit scherm kan u een nieuwe invorderingen of groep invorderingen aanmaken.

Stap 1: Vul de algemene gegevens van uw invordering aan

Geef een uitvoeringsdatum en referte in voor uw nieuwe groep invorderingen. U kiest hier ook het type mandaat en het type groep (eenmalig of weerkerend). Geef nog aan of dit om een reeks invorderingen gaat naar B2C- of B2B-debiteuren. Hou er rekening mee dat B2B-debiteuren uw mandaat eerst nog moeten goedkeuren.

U kan ervoor kiezen om een standaardbedrag of –mededeling op te geven voor alle invorderingen in deze groep. Druk op Volgende om verder te gaan.

Stap 2: Geef mandaten op voor de invordering

In het volgende scherm voegt u de mandaten van uw debiteuren op. Dat kan op twee manieren:

 • via ‘Zoeken’: voeg een of meer mandaten individueel toe volgens uw eigen zoekcriteria.
 • via een groep mandaten: voeg een of meer groepen mandaten toe.

Geef voor elke debiteur waar nodig een bedrag en eventuele mededeling in.

Klik op Bevestigen om uw invordering of groep invorderingen af te werken.

Tip: moet u vaak dezelfde invorderingen aanbieden? Dan werkt u het best met vaste mandaatgroepen.

Stap 3: Verstuur uw groepen invorderingen

Uw nieuwe groep invorderingen vindt u terug in het volgende scherm, het overzicht van te versturen invorderingen.

Wilt u nog iets aanpassen? Klik dan op het menu naast de groep in kwestie en kies Wijzigen of eventueel Verwijderen.

Om uw groep invorderingen te versturen, vinkt u ze aan in de lijst en klikt u onderaan op de knop Geselecteerde groepen invorderingen versturen.

Hoe kan ik een invordering als schuldeiser opzoeken?

Ga daarvoor in het hoofdmenu naar Betalingen en kies Zoeken onder Invorderingen. U kan hier zoeken op de referte van de invordering of op andere criteria zoals de rekening van de debiteur of de uitvoeringsdatum.

Klik onderaan op Zoeken om een overzicht te krijgen van de invorderingen die aan uw zoekopdracht voldoen.

Wat is het verschil tussen B2B en B2C mandaten?

 • B2B-mandaten of Business to Business-domiciliëringen worden gebruikt tussen twee bedrijven. De debiteur moet hier het mandaat ondertekenen voordat er invorderingen kunnen worden verstuurd.
 • B2C-mandaten of Business to Customer-domiciliëringen kunnen worden gebruikt tussen bedrijven en hun klanten. De debiteur hoeft hier niets te ondertekenen, maar kan wel tot acht weken na de uitvoeringsdatum de terugbetaling van de aangekondigde invorderingen vragen.

Wat is een mandaat?

Met een Europese domiciliëring geeft u aan een schuldeiser de toelating (of het mandaat) om via zijn bank een of meer invorderingen naar uw bank te sturen. Uw bank voert de betaling(en) uit zonder uw tussenkomst.

U vindt al uw actieve mandaten in het scherm Europese domiciliëringen. Ga daarvoor in het menu naar Betalingen en kies onder Domiciliëringen voor Mandaten beheren. Klik onderaan het scherm op Lijst van Mandaten.

Hoe werken Europese-domiciliëringen of SEPA-domiciliëringen?

Via Europese domiciliëringen kunnen schuldeisers in België en de rest van Europa eenmalige of herhaalde facturen naar klanten sturen. Mits de toestemming van de betaler worden die uitgaven automatisch betaald.

Domiciliëringen betalen

Gebruikt u domiciliëringen voor het uitvoeren van betalingen (als debiteur, dus), dan doet uw leverancier al het nodige. Voor een B2B-domiciliëring (Business to Business domiciliëring) moet u nog wel een mandaat ondertekenen. U beheert uw mandaten door in het menu naar Betalingen te gaan en te klikken op Overzicht domiciliëringen. Klik onderaan het scherm op de link Lijst van uw mandaten.

Domiciliëringen innen

U kan invorderingen die u al verstuurd hebt bekijken en beheren in Easy Banking Business. Zo kan u nagaan of ze aangekondigd of verstuurd zijn en of er gegevens, noodzakelijk voor de verdere behandeling, ontbreken. Ook de details van elke groep invorderingen kan u opvragen. Bovendien kan u indien nodig, groepen invorderingen herroepen of terugbetalen.

Ga daarvoor in het menu naar Betalingen en kies Overzicht invorderingen.

Wat is SEPA?

De Single Euro Payments Area, of SEPA, is de zone waarbinnen betaalmiddelen zijn gelijkgesteld om betalingen makkelijker te maken. De SEPA-zone bestaat uit de EU-landen, samen met IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, San Marino, Zwitserland en Monaco. Alle betalingen met kaarten, overschrijvingen en domiciliëringen binnen deze zone worden gezien als ‘interne’ betalingen. Er wordt dus geen onderscheid meer gemaakt tussen deze landen.

Betalingen binnen SEPA gebeuren in euro, ook voor landen die een andere munt gebruiken (zoals bijvoorbeeld Noorwegen).

Welke kaarten kan ik in het kaartoverzicht zien?

De kaartoverzicht pagina toont alle kaarten die een gebruiker kan zien in overeenstemming met zijn of haar gebruikersrechten.

Deze kaarten staan in het overzicht:

 • Kredietkaarten
 • Bankkaarten
 • Cash deposito kaarten
 • Toegangskaarten

Tankkaarten van Total of Business Prepaid kaarten staan niet in deze lijst bij Easy Banking Business. U kunt de Business Prepaid kaarten raadplegen via een andere online gebruiksrekening voor de beheerder van de kaart: https://services.buyway.be/prepaidsolution/bnp.

Een contractmanager kan via Admin aanpassen welke kaarten de verschillende gebruikers kunnen raadplegen (alleen hun eigen kaarten, of alle kaarten in het contract).

Kan ik een kaart bestellen of vervangen?

Kredietkaarten, bankkaarten, cash deposito kaarten of toegangskaarten kunnen besteld of vervangen worden via uw agentschap, uw relatiebeheerder of het Easy Banking Center (02 762 60 00).

Waar kan ik de verrichtingen nakijken die gedaan werden met een bepaalde kaart?

 • Kredietkaarten
  Door te klikken op ‘Verrichtingen weergeven’ in het menu naast een kredietkaart in het kaartoverzicht kan de historiek van de verrichtingen van de voorbije 18 maanden geraadpleegd worden.
  Via de pagina ‘Verrichtingen zoeken’ kan u ook naar bepaalde verrichtingen van de voorbije 18 maanden zoeken.
 • Bankkaarten
  Verrichtingen met uw bankkaart worden getoond in het overzicht van de rekening waaraan deze kaart verbonden is. Ga naar Rekeningen -> Overzicht Rekeningen en klik op een rekening om de historiek van de verrichtingen van die rekening te zien.
  U kan ook verrichtingen zoeken via de zoekfunctie en verrichtingen exporteren via het Rekeningen menu.
 • Cash deposito kaarten
  Geld dat cash gestort wordt met behulp van uw cash deposito kaart wordt getoond in het overzicht van de rekening die aan die kaart verbonden is. Ga naar Rekeningen ->Rekeningen overzicht en klik op een rekening om de historiek van de cash deposito’s op die rekening te zien.
  Via de pagina ‘Verrichtingen zoeken’ in Kaarten kan u ook naar bepaalde cash deposito’s van de voorbije 18 maanden zoeken.

Naar welke verrichtingen kan ik zoeken in ‘Kaarten’?

U kan zoeken naar verrichtingen met kredietkaarten of cash deposito kaarten waarop u een gebruikersrecht hebt.

U kan zoeken naar verrichtingen tot 18 maanden terug in de tijd. Om uw zoekopdracht te verfijnen, duid aan welk soort verrichting, of kaart u wil bekijken. Voor verrichtingen met kredietkaarten kan u ook een verrichting specificeren, of een munteenheid of een handelaar door (een deel van ) hun naam in te typen.

U moet wel altijd een bepaalde tijdspanne aangeven voor uw zoekopdracht.

Hoe kan ik een lijst van mijn verrichtingen downloaden?

U kan een lijst van verrichtingen downloaden naar uw eigen wensen in het scherm ‘Verrichtingen zoeken’. Geef een specifieke zoekopdracht in en klik op de Downloadknop.

In plaats van alle zoekresultaten op het scherm te tonen, zal het platform nu een downloadbare CSV-file samenstellen. Die kan in Microsoft Excel geopend worden.U kan de voortgang van uw downloadaanvragen volgen in de lijst onder Downloadaanvragen. Gebruik de Refreshknop om de lijst te updaten.

Kan ik de limieten of diensten op mijn kaart aanpassen?

Als u een aanpassing wil doen aan uw debetkaarten, zoals een naamsverandering, een verandering van de uitgavelimiet of geldafhaalmogelijkheden, neem dan contact op met uw agentschap, uw relatiebeheerder of het Easy Banking Center (02 762 60 00).

Voor kredietkaarten kan de limiet aangepast worden via de functie ‘Limiet wijzigen’ in het menu naast elke kaart. Geld afhalen is een functie die niet kan geblokkeerd worden op de kredietkaart.

Wat betekent de status van mijn kredietaanvraag?

In het overzicht kredieten leest u hoe ver de aanvraag van uw krediet is gevorded.

 • Beslissing lopende: Uw kredietaanvraag wordt momenteel behandeld door uw bank. Zodra ze gevalideerd is, kunt u ze hier elektronisch ondertekenen om uw aanvraag af te ronden.
 • Wacht op handtekening: Kredietaanvragen moeten elektronisch ondertekend worden voordat u ze kan activeren. Uw kredietaanvraag wacht nog op een of meer handtekeningen. Klik op het menu naast de kredietaanvraag en kiesTekenen om ze hier elektronisch te tekenen. Let op: alleen gebruikers met de juiste rechten kunnen een kredietaanvraag ondertekenen. Klik op het menu en kiesDetails om de kredietaanvraag te bekijken. Via hetzelfdemenu kan u bovendien een aanvraag annuleren.

Waar vind ik de aflossingstabel van een krediet?

Klik op het menu naast een van uw kredieten in het overzicht kredieten en kies Aflossingstabel of ga naar de details van uw krediet via Details en druk op de knop Aflossingstabel onderaan.

Waar vind ik mijn fiscale attesten?

U kan een PDF van uw fiscaal attest downloaden in het detailscherm van kredieten die daarvoor in aanmerking komen. Ga bijvoorbeeld in het Overzicht kredieten naar de details van krediet door op het menu naast het krediet in kwestie te klikken en te kiezen voor Details. In het volgende scherm drukt u op de knop Fiscale attesten (PDF) om uw fiscaal attest te downloaden.

Kan ik een kredietaanvraag annuleren?

Is uw kredietaanvraag nog lopende, en werd ze dus nog niet door u ondertekend, dan kan u ze annuleren. Ga daarvoor naar het Overzicht kredieten en klik op het menu naast de kredietaanvraag die u wilt verwijderen. Kies Annuleren.

Waar vind ik de volledige lijst van mijn bankgaranties?

Klik in het menu Kredieten op Bankgaranties om het overzicht van uw verschillende bankgaranties te zien.

Hier kunt u ook zoeken op specifieke bankgarantietypes, statussen of data. In functie van de zoekactie worden bepaalde bankgaranties en bankgarantietypes getoond. Als u weer alle beschikbare bankgarantietypes wilt zien, moet u de zoekopdracht opnieuw uitvoeren. Klik daarvoor op Criteria resetten en vervolgens op Zoeken.

Hoe maak ik een bankgarantie aan?

Bankgaranties zijn altijd gelinkt aan een kredietlijn. Wilt u een kredietlijn aanvragen, dan raden we u aan om contact op te nemen met uw relatiebeheerder.

Klik in het menu Kredieten > Bankgaranties op de knop Aanmaken om te starten.

Heeft u al een gelijkaardige bankgarantie in gebruik, klik dan op het menu rechts van de bankgarantie in kwestie en kies Hergebruiken. Zo begint u met de gegevens die voor de bestaande bankgarantie zijn ingevuld en kunt u ze vervolgens aanpassen.

U moet nu drie stappen vervolledigen om een bankgarantie-aanvraag te creëren:

Stap 1: Kies uw bankgarantie

Kies de bankgarantie die u wilt aanvragen. Weet u welke bankgarantie u wilt gebruiken, dan kunt u de naam ervan intikken in het zoekvak. U kunt ook een lijst oproepen met alle bankgaranties in een categorie. Bekijk bijvoorbeeld de populairste bankgaranties of zoek in de lijst naar de bankgarantie die het beste bij uw noden past.

Klik op Volgende wanneer u een bankgarantie gekozen hebt.

Stap 2: Vul de gegevens van de betrokken partijen in

Elke bankgarantie heeft een opdrachtgever en minstens één begunstigde. Vul de gegevens in van de opdrachtgever en de begunstigde voor uw nieuwe bankgarantie. U kunt voor zichzelf of voor een derde partij een bankgarantie aanvragen.

Geeft u een e-mailadres in, dan kan dat worden gebruikt om een kopie van de bankgarantie op te sturen.

Eens alles is ingevuld, klikt u op Volgende.

Stap 3: Vul de details van uw bankgarantie in

Om uw bankgarantie-aanvraag af te ronden, moet u nog enkele details, zoals het bedrag en de munteenheid voor de bankgarantie invullen. U geeft hier bovendien aan wie de originele bankgarantie ontvangt en wie een kopie krijgt toegestuurd. Kies wanneer u wilt dat de bankgarantie ingaat en wanneer u ze eventueel wilt beëindigen.

Tip: U kan een vaste einddatum voor uw bankgarantie ingeven of, afhankelijk van het type, de einddatum koppelen aan een gebeurtenis, zoals het einde van een huurcontract. U kunt de bankgarantie ook voor een onbepaalde duur laten doorlopen. Let er op dat u in dat laatste geval de goedkeuring van alle partijen nodig heeft om de bankgarantie te beëindigen.

Welke bestanden kan ik uploaden voor mijn bankgarantie-aanvraag?

U kunt meerdere documenten aan uw bankgarantie-aanvraag toevoegen.

Via de functie Tekst importeren kunt u een eigen tekst voor uw bankgarantie opladen. De volgende bestandsformaten worden aanvaard: bmp, doc, docx, jpeg, jpg, pdf, png en tif.

Wilt u bewijsdocumenten toevoegen, dan kan dat met de functie Document importeren. Daarmee kunt u tot drie bewijsdocumenten aan uw bankgarantie-aanvraag toevoegen. Volgende bestandsformaten worden aanvaard: bmp, doc, docx, jpeg, jpg, pdf, png en tif.

Let op: Het opgeladen bestand mag niet groter zijn dan 10 MB en de bestandsnaam mag uit maximum 256 karakters bestaan.

Kan ik een bankgarantie-aanvraag weer verwijderen?

Bankgarantie-aanvragen die nog in opmaak zijn, kunt u zonder problemen weer verwijderen. Ga naar het overzicht Bankgaranties en klik op het menu naast de aanvraag die u wilt weghalen. Kies Annuleren.

Hoe werkt een online handtekening?

In Easy Banking Business kunt u contracten, zoals een Bonifisc-kredietaanvraag online ondertekenen. Zo hoeft u dus niet langs te gaan bij uw relatiebeheerder. Deze online handtekening is bindend.

Wordt u gevraagd om een aanvraag elektronisch te ondertekenen, vink dan aan dat u de Algemene gebruiksvoorwaarden heeft gelezen en klik op Tekenen. In het volgende scherm zult u uw pincode moeten ingeven om uw handtekening te valideren.

Wat is Bonifisc?

Met het Bonifisc-krediet kunnen ondernemingen en zelfstandigen hun voorafbetalingen aan de belastingen regelen om een belastingvermeerdering te vermijden of zelfs een bonificatie of belastingvermindering genieten.

Het Bonifisc-krediet helpt u om uw voorafbetalingen te financieren en betaalt ze voor u op de datum die fiscaal het gunstigst is. U betaalt die som terug aan de bank over een periode van 8 tot 12 maanden. Bonifisc hanteert een rentelast die volledig aftrekbaar is van uw beroepsonkosten.

Wilt u berekenen hoeveel uw voorafbetalingen moeten bedragen om, op basis van uw ingeschatte belastinguitgaven, een maximaal voordeel te ontvangen? U kan vrijblijvend een Bonifisc-simulatie starten door in het overzicht Kredieten te klikken op de knop Een Bonifisc simuleren te klikken.

Wat doet de Bonifisc simulatie?

In deze simulatie berekent u, op basis van uw ingeschatte belastinguitgaven, hoeveel uw voorafbetalingen moeten bedragen om een maximaal fiscaal voordeel te ontvangen en hoeveel een kredietaanvraag voor dat bedrag u kost.

De Bonifisc simulatie is volledig vrijblijvend.

Hoe simuleer ik een Bonifisc-kredietaanvraag?

U begint eraan door in het panorama Kredieten te klikken op de knop Een Bonifisc simuleren. Daarna doorloopt u de volgende 3 stappen:

Stap 1: Geef een schatting op van uw inkomensbelasting

Geef aan hoeveel inkomensbelasting u verwacht te betalen en klik op Verder.

Stap 2: Bereken uw kredietbedrag

De simulatie berekent voor u de voorafbetaling die het grootste fiscale voordeel geeft. U vindt dat bedrag onderaan bij Kredietbedrag. U kunt manueel een ander bedrag ingeven om vooraf te betalen.

Wilt u de geschatte belastingen aanpassen? Klik dan op Vorige.

Klik op Verder om naar het overzicht van de simulatie te gaan.

Stap 3: Bekijk het overzicht

De simulatie geeft u een voorstel voor een Bonifisc-kredietaanvraag, met de kosten en voordelen die hieraan verbonden zijn.

Bent u tevreden met deze uitkomst, kies dan Aanvraag om de voorgestelde kredietaanvraag in te dienen. U kunt ook altijd uw relatiebeheerder contacteren voor meer informatie.

Wanneer kan ik een Bonifisc-kredietaanvraag indienen?

Nieuwe kredietaanvragen kan u een jaar tot negen dagen voor de betaaldag indienen. Voor een voorafbetaling op bijvoorbeeld 10 april, is dat dus ten laatste op 1 april.

Heeft u al een Bonifisc-krediet, dan kunt dat jaarlijks aanpassen. Deze aanpassing gebeurt een maand voor uw eerste geplande Bonifisc-betaling van het jaar.

Hoe dien ik een Bonifisc-kredietaanvraag in?

U begint eraan door in het panorama Kredieten > Bonifisc te klikken op de knop Aanmaken.

Heeft u al eens gebruik gemaakt van Bonifisc, dan kunt u de bestaande kredietaanvraag hergebruiken. Klik daarvoor op het menu naast het Bonifisc krediet en kies Hergebruiken.

U moet vervolgens de volgende stappen doorlopen:

Stap 1: Vul de gegevens van uw kredietaanvraag in

Geef het bedrag aan dat u wenst te lenen, samen met de datum waarop u uw boekjaar afsluit.

Tip: De datum van de voorafbetaling is de dag waarop wij uw voorafbetaling aan de overheid storten. Voorafbetalingen kunnen per kwartaal gebeuren. Ze worden ten laatste gestort op 10 april, op 10 juli, op 10 oktober en op 20 december voor bedrijven die hun boekjaar afsluiten op 31 december. Deze data veranderen als uw boekjaar op een andere datum afsluit. U kunt voor elke voorafbetaling een Bonifisc-kredietaanvraag indienen.

Vul uw gegevens aan en klik Verder.

Stap 2: Dien uw kredietaanvraag in

U krijgt een overzicht van uw Bonifisc kredietaanvraag zodat u het nog eens kunt nakijken.

Klikt u hier op Bevestigen, dan wordt uw aanvraag naar uw kantoor verstuurd.

Wilt u nog iets veranderen, klik dan op Vorige.

U kunt deze aanvraag annuleren met de knop Annuleren.

Wat gebeurt er met mijn Bonifisc-kredietaanvraag eens ze is ingediend?

Heeft u uw aanvraag afgerond, dan wordt ze nog door uw bank behandeld. Ze kan daarna nog worden aanvaard of verworpen. Als de status van uw aanvraag verandert (bijvoorbeeld als ze wordt aanvaard), krijgt u een e-mail.

U kan de status van uw aanvragen nakijken in Easy Banking Business. Ga daarvoor naar Kredieten -> Kredietaanvragen.

Hoe werkt een online handtekening?

In Easy Banking Business kunt u contracten, zoals een Bonifisc-kredietaanvraag online ondertekenen. Zo hoeft u dus niet langs te gaan bij uw relatiebeheerder. Deze online handtekening is bindend.

Wordt u gevraagd om een aanvraag elektronisch te ondertekenen, vink dan aan dat u de Algemene gebruiksvoorwaarden heeft gelezen en klik op Tekenen. In het volgende scherm zult u uw pincode moeten ingeven om uw handtekening te valideren.

Hoe zoek ik een belegging op?

U kan in Easy Banking Business fondsen, obligaties, kasbons en aandelen opzoeken om vervolgens de details te raadplegen. U vindt ze in de module Beleggingen en kan ze raadplegen als u daartoe de rechten heeft. Afhankelijk van het type belegging, kan u bijvoorbeeld zoeken op naam, ISIN-code, markt, rentevoet of aanbeveling. Ga naar Fondsen, Obligaties en staatsbons, Aandelen of Kasbons en geeft u uw zoekcriteria in.

Waar vind ik mijn orders en mijn effectenrekening(en)?

U vindt een overzicht van uw effectenrekeningen, samen met belleggers-, spaar- en termijnrekeningen in uw Beleggingsportefeuille. Ga daarvoor in het menu naar Beleggen. U kan naast de rekening in kwestie op het menu klikken om meer details en kenmerken van de rekening te bekijken.

Wilt u een overzicht krijgen van alle orders die u het voorbije jaar hebt geboekt? Ga dan in het menu naar Orders en verrichtingen.

Let erop dat u minstens het recht moet hebben om de module Beleggente raadplegen.

Wat betekenen de risico's in Favoriete obligaties?

Via Easy Banking Business kan u een lijst van onze favoriete obligaties bekijken. Ga hiervoor naar Beleggingen in het menu bovenaan uw scherm en kies Obligaties en staatsbons onder Marktinformatie.

Elke favoriete obligatie is ingedeeld in een BNP Paribas Fortis-risicoklasse. BNP Paribas Fortis gebruikt zeven risicoklassen (klasse 1 tot klasse 7) om alle typen beleggingen in onder te brengen.De meeste individuele obligaties vallen binnen risicoklassen 2 tot 5, maar soms wordt een individuele obligatie ondergebracht in klasse 1 of klasse 6.

Risicoklasse 1 is 'zeer zwak risico', klasse 2 'laag risico', klasse 3 'laag tot gemiddeld risico', klasse 4 'gemiddeld risico', klasse 5 'gemiddeld tot hoog risico' en klasse 6 'hoog risico'.

Voor het bepalen van het risico van een obligatie houdt BNP Paribas Fortis rekening met factoren als:

 • het valutarisico, dat is het risico dat de waarde van de munt waarin de vastrentende belegging is uitgedrukt, kan dalen ten opzichte van de euro;
 • het emittentenrisico, dat is het risico dat de emittent van een obligatielening niet in staat zal zijn om het kapitaal en/of de rente op tijd terug te betalen.

Wat betekenen de risico's in Favoriete aandelen?

Via Easy Banking Business kan u een lijst van onze favoriete aandelen bekijken. Ga hiervoor naar Beleggingen in het menu bovenaan uw scherm en kies Aandelen onder Marktinformatie.

De keuze van de favoriete aandelen is gebaseerd op fundamentele en/of technisch-analytische criteria. Zij worden gekozen uit een bredere groep van koopaanbevelingen. Omdat succes in dit domein nooit gegarandeerd is, raden we u aan om bij elk beleggingsproduct altijd te overwegen of u het risico kan dragen en rekening te houden met de beleggingshorizon. De deskundigen bij BNP Paribas Fortis geven u graag advies.

Elk favoriet aandeel is ingedeeld in een BNP Paribas Fortis-risicoklasse. BNP Paribas Fortis gebruikt zeven risicoklassen (klasse 0 tot klasse 6) om alle typen beleggingen in onder te brengen. Individuele aandelen worden enkel in de drie hoogste risicoklassen ingedeeld: risicoklasse 4 staat dan voor 'gemiddeld tot hoog risico', risicoklasse 5 voor 'hoog risico' en risicoklasse 6 voor 'zeer hoog risico'.

BNP Paribas Fortis meet het risico van een individueel aandeel op basis van de VaR (Value at Risk) die met 95% betrouwbaarheid het maximale procentuele jaarlijkse verlies bepaalt dat een belegger op een bepaald aandeel kan lijden. De VaR geeft een risico-indicatie maar biedt geen garanties voor de toekomst. De VaR-berekeningen worden gebruikt om de door ons gevolgde aandelen in te delen in drie groepen met vergelijkbare Values at Risk. De groep met de laagste VaR behoort tot risicoklasse 4, de groep met een gemiddelde VaR tot klasse 5 en de groep met de hoogste VaR tot klasse 6.

Wat is een termijnrekening?

De termijnrekening is een flexibele spaarformule, waarbij u zelf kiest in welke munt u spaart, voor welke bedragen en looptijden en volgens welke interestformule, welke rente en welke aflossing van kapitaal. U weet met een termijnrekening precies wanneer u welk bedrag zal ontvangen en u betaalt geen beheerskosten.

Hoe maak ik een termijnbelegging?

Een gebruiker met de juiste rechten kan een nieuwe belegging invoeren op een bestaande termijnrekening. Daarvoor gaat u in het Overzicht rekeningen naar de termijnrekening in kwestie. Klik op het menu naast de rekening en kies Termijnbelegging invoeren.

In het volgende scherm kan u de kenmerken van de belegging invoeren, zoals munt, bedrag en looptijd. Zoek een belegging om te gebruiken.

Hoe open ik een nieuwe rekening?

In Easy Banking Business kan een contractbeheerder nieuwe rekeningen rechtstreeks online openen. Daarvoor hoeft hij of zij enkel deze stappen te volgen.

Stap 1. Kies het type rekening

Ga in het hoofdmenu naar het Rekeningen en klik daar op Openen onder Nieuwe rekening. U kan online een Zichtrekening, een Spaarrekening of een Termijnrekening openen.

In het volgende scherm kan u nog eens verfijnen welk type van rekening u exact wilt openen. Voor een zichtrekening kan u bijvoorbeeld aangeven of u een Zichtrekening, dan wel een Beleggersrekening wilt openen. U kan één rekening per keer aanmaken.

Stap 2. Kies de naam voor de rekening

In het volgende scherm geeft u zelf een naam in voor deze nieuwe rekening of accepteert u de naam die wordt voorgesteld door de bank.

Elke nieuwe rekening wordt standaard in euro geopend. Wilt u dit aanpassen? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder.

Wilt u verfijnen welke van uw gebruikers deze rekening te zien krijgt, dan raden we u aan om na het openen naar de Gebruikers te gaan in Admin.

Stap 3. Uw rekeninguittreksels

Standaard krijgt u uw uittreksels voor deze nieuwe rekening online en verschijnen ze wekelijks op zaterdag. U vindt er de transacties in van de voorbije week, tot en met vrijdag. Wilt u die instellingen veranderen? Ga dan in het hoofdmenu naar Overzicht rekeningen nadat u deze rekening heeft aangemaakt. Klik op het menu naast de nieuwe rekening en kies Uittreksels.

Stap 4. Teken uw aanvraag

Uw rekening is klaar om geopend te worden. U kan de gegevens nog even nakijken. Klik onderaan het scherm op Tekenen om uw elektronische handtekening te zetten.

Stap 5: De zichtbaarheid van de rekeningen instellen

Uw nieuwe rekening is standaard zichtbaar voor iedere gebruiker die Alle rekeningen van dit type kan zien. Wilt u dat een gebruiker die een Beperkte lijst van rekeningen kan zien, ook deze rekening kan zien? Ga dan naar Admin en Producten. Klik op het menu naast uw nieuw geopende rekening en kies Zichtbaarheid beheren. In het volgende scherm kunt u het vakje voor de gebruikers die deze rekening moeten kunnen zien, aanvinken.

Opgelet: Deze elektronische handtekening is bindend.

De rekening is beschikbaar via Easy Banking Business zodra alle nodige handtekeningen werden verzameld.